LITVA PREUZELA PREDSJEDANJE / 'Hrvatska, dobrodošla stotinu, tisuću puta!'

Predsjednica Litve Dalia Grybauskaite, nova predsjedavajuća EU-om, prva je čestitala iza ponoći. 'Čestitam i Hrvatskoj i Europi što su Hrvati napokon s nama'.

1.7.2013.
0:10
VOYO logo

Hrvatsko pristupanje Europskoj uniji, nakon svih napora da ispuni uvjete za članstvo, dokaz je uspješnosti Unije, a bit će i putokaz zemljama regije, rekao je u Zagrebu zamjenik predsjednika irske vlade EamonGilmore čija je zemlja u ponoć predsjedanje Europskom unijom predala Litvi.

Na svečanosti kojom se na zagrebačkom Trgu bana Jelačića slavi hrvatski ulazak u EU, Gilmore je rekao kako je "ovo velik trenutak i za Hrvatsku i za Europsku uniju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozdravljamo vaše napore da ispunite uvjete za članstvo i odajemo priznanje putu koji ste za to trebali proći. Vaše je pristupanje dokaz uspješnosti Unije i predstavljat će putokaz za vaše susjede u ovome dijelu Europe", rekao je.

Hrvatskoj je dobrodošlicu zaželio tradicionalnom irskom frazom "cead mile failte" (dobrodošli stotinu, tisuću puta). "Po velikoj irskoj tradiciji, želim i vlasti i narodu Hrvatske 'cead mile failte'", rekao je na irskome Gilmore neposredno prije ponoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Predsjednica Litve Dalia Grybauskaite, nova predsjedavajuća EU-om, prva je čestitala iza ponoći. "Čestitam i Hrvatskoj i Europi što su Hrvati napokon s nama".

Grybauskaite je kazala da hrvatskome predsjedniku Ivi Josipoviću "daruje dres europskoga tima" jer su "Hrvatska i Litva zemlje košarke koje znaju kako je važan svaki član ekipe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od danas Europa ima još jednog jakog igrača. Idemo pobijediti zajedno!", zaključila je litavska predsjednica koja je cijeli govor održala na hrvatskom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo