Britanski magazin o nama / Hrvatska ekonomski najnefunkcionalnija zemlja EU-a

Image
Foto: RTL

Hrvatska je naslijedila Grčku na neslavnom mjestu ekonomski najnefunkcionalnije zemlje EU-a čemu je pridonijela opća slabost europskog gospodarstva, ali i inertnost vlade u provođenju reformi, a za njezino izvlačenje iz ovakve situacije bit će ključno učinkovito povlačenje sredstava iz fondova EU-a, objavio je Financial Times.

25.6.2014.
15:35
RTL
VOYO logo

"Spor i bolan oporavak grčkog gospodarstva nakon katastrofalne dužničke krize potaknuo je zanimljivo pitanje: koja zemlja sada ima titulu ekonomski najnefunkcionalnije zemlje Europske unije? Odgovor je zasigurno Hrvatska", piše Financial Times.

Hrvatska je mala zemlja koja je tek prošle godine ušla u Europsku Uniju i nije u eurozoni. Na njezinim prekrasnim otocima i plažama život se čini ugodnim pa zbog toga Hrvatska i njezini gospodarski problemi često ostaju 'van radara', navodi se u članku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjeća se da je Hrvatska sada već šestu godinu zaredom u recesiji te da je za to vrijeme izgubila gotovo 13 posto svog BDP-a. Nezaposlenost iznosi oko 17 posto, a među mladima je gotovo 50 posto.

"To je socijalna katastrofa koja se ne razlikuje puno od onoga što se u posljednjih pet godina događalo u Grčkoj i Španjolskoj. Hrvatska, kao i Grčka, ima neučinkovit javni sektor koji zadržava ljude na radnim mjestima koja očito ne služe javnom interesu i zapravo prikrivaju pravu razinu nezaposlenosti. Ovaj problem još više povećava nedostatak tvrtki u privatnom sektoru koje mogu stvoriti radna mjesta uspješno se natječući na tržištima EU-a."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vladi lijevog centra nedostaje energije, želje i samouvjerenosti za provođenje bitnih reformi kao što su velike promjene u državnom sektoru i stvaranje dobre poduzetničke klime za izravna strana ulaganja. Programi privatizacije nemaju nikakav smjer. Međutim, kada je konzervativna oporba bila na vlasti njihov rezultat bio je malo bolji."

"Svi oni troše previše vremena igrajući se politike u vlastitu korist, što je posebice bilo očito u SDP-ovom izbacivanju bivšeg ministra financija Slavka Linića iz stranke koji se usudio govoriti u korist ekonomskih reformi", ističe se u članku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učinkovita apsorpcija sredstava iz fondova EU-a bit će ključna za izvlačenje Hrvatske iz njezine kolotečine. Najvažnije od svega, Hrvatska treba dašak svježeg zraka u svojim političkim i administrativnim redovima. Bilo bi previše od njih očekivati da priznaju svoje prošle nedostatke. Ali mogu li barem zasukati rukave i započeti već odavno zakašnjeli proces modernizacije hrvatske države?", pitanje je kojim završava članak u FT-u o hrvatskom gospodarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo