EKONOMSKE SLOBODE / Hrvatska gora čak i od Gane, Bocvane te Ruande!

Image
Foto: heritage.org

Hrvatska se prema indeksu ekonomskih sloboda nalazi na razočaravajućem 78. mjestu od ukupno 177 zemalja, prema listi koju tradicionalno objavljuju The Heritage Foundation i Wall Street Jorunal. Ispred Hrvatske nalaze se čak i Gana, Bocvana i Ruanda, a rezultat se objašnjava lošim zakonodavnim sustavom i neučinkovitom birokracijom.

10.1.2013.
9:07
heritage.org
VOYO logo

Prema indeksu ekonomskih sloboda za 2012. godinu,  Hrvatska se nalazi na nimalo zavidnom 78. mjestu.

Dakle, prema izračunu kojeg su objavili The Heritage Foundation i The Wall Street Journal, Hrvatska se nalazi u 'donjem domu' zemalja umjereno slobodnih ekonomija. Tek nas sedam mjesta dijeli od zemalja koje su se našle u kategoriji 'uglavnom neslobodnih ekonomija'.

Indeks ekonomske slobode u Hrvatskoj iznosi 61.3, što je ipak napredak za 0.4 boda u odnosu na prošlu godinu. Međutim, i dalje smo ispod regionalnog prosjeka. Ako ćemo promatrati isključivo europske zemlje na  ovoj listi, onda se Hrvatska nalazi na 35. mjestu od 43. države.

Ispred nas nalaze se čak i Albanija, Rumunjska, Bugarska, Slovenija i Crna Gora, ali i Gana, Bocvana, Oman, Malezija i Ruanda, a rezultat se objašnjava lošim zakonodavnim sustavom i neučinkovitom birokracijom.

Image
Foto: heritage.org
Image
Foto: heritage.org



Analitičari upozoravaju kako naš plan za dugoročnim ekonomskim razvojem stoji na klimavim nogama te da moramo riješiti problem slabe kontrole vladine potrošnje i prenatrpanost javnog sektora.

"U nedostatku djelotvornog zakonskog okvira, osnove za dugoročni ekonomski razvoj u Hrvatsko ostaju slabe. Sistemska korupcija nastavlja nagrizati javno povjerenje i pouzdanje u vladu. Država održava široko prisustvo u mnogim ekonomskim sektorima kroz tvrtke u državnom vlasništvu", napisali su autori analize ekonomskih sloboda i dodali kako su nužne institucionalne reforme u područjima poput upravljanja javnim financijama i tržištu rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: heritage.org
Image
Foto: heritage.org
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo