POTPISAN SPORAZUM / Hrvatska i Srbija će izručivati kriminalce

Image
Foto: Thinkstock

Dvije će zemlje izručivati svoje državljane ili osobe bez državljanstva, okrivljene i osuđene za organizirani kriminal i korupciju, s prebivalištem u državi kojoj je upućena molba za izručenje.

29.6.2010.
11:18
Thinkstock
VOYO logo

BEOGRAD - Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović i srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović potpisali su u utorak u Beogradu Sporazum o međusobnom izručenju svojih državljana okrivljenih i osuđenih za kaznena djela organiziranog kriminala i korupcije.

Temeljem sporazuma dvije će zemlje izručivati svoje državljane ili osobe bez državljanstva, okrivljene i osuđene za organizirani kriminal i korupciju, s prebivalištem u državi kojoj je upućena molba za izručenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Šimonović kazao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji kako je sporazum iznimno važan za odnose između dviju država kao i odnose u regiji te za put Hrvatske i Srbije ka Europskoj uniji.

"Ovaj sporazum odraz je čvrste namjere da se zajednički borimo protiv organiziranog kriminala i ostalih vrsta zločina u regiji. Sporazum je iznimno značajan korak u jačanju povjerenja između dviju država", naveo je Šimonović, dodajući kako je sporazum bitan i za cijelu regiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazum će, kako je rekao, imati "vrlo brze i vrlo konkretne učinke" te mora imati i bitnu preventivnu funkciju.

Ministrica Malović ugovor je ocijenila povijesnim, navevši da je on rezultat zajedničkog opredjeljenja za unapređenjem suradnje u području pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njime se, kako je rekla, pridonosi ostvarenju dva cilja srbijanske vlade, europskih integracija i borbi protiv organiziranog kriminala, kao i unapređenju odnosa između dviju zemalja.

Sporazum će se, prema riječima potpisnika, početi privremeno primjenjivati odmah, a privremena primjena trajat će do ratifikacije sporazuma u zakonodavnim tijelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo