JE LI DOSTUPNA SVIMA? / Hrvatska je bogata zemlja - bar kad je riječ o pitkoj vodi

Samo dva posto od sve pitke vode koju iskoristimo - popijemo. A u prosjeku - gotovo polovina pitke vode ne dođe do kućnih slavina, jer dobrim dijelom isteće iz dotrajalih vodovoda. Upućeni kažu, Hrvatska ne mora strahovati - vode je čak i uz takvo rasipanje - dovoljno za sljedeće stoljeće. No, hoće li voda za sto ili deset godina biti dostupna svima?

31.3.2013.
17:47
VOYO logo

Hrvatska je bogata zemlja. Bar kad je riječ o pitkoj vodi. Prema podacima UNESCO-a iz 2007. godine, u krugu je 30 vodom najbogatijih zemalja svijeta, odnosno treća u Europi.

No, postaje li taj prirodni resurs prevrijedan da bi ostao besplatno dostupan svima? Pitanje glasno odjekuje nakon nedavne odluke Bundestaga da pitka voda u Njemačkoj NIJE ljudsko pravo. Što o tome kaže hrvatska Vlada?

"Hrvatske vode, kao i hrvatske šume i hrvatsko poljoprivredno zemljište je nacionalno bogatstvo Republike Hrvatse i neće biti i nije predmet prodaje ili davanja u bilo koji drugi oblik gospodarenja privatnim ili fizičkim licima ili trgovačkim društvima", izjavio je Tihomir Jakovina, SDP, ministar poljoprivrede.

Voda je i gospodarski resurs, koji bi se mogao i bolje iskoristiti. Godišnji izvoz od 60 milijuna litara flaširane vode, trostruko nadmašuje uvoz. Aktualne su 23 koncesije, no crpi se tek polovina od odobrenih više od milijun prostornih metara vode na godinu.

"To nije puno. Možemo ponuditi više koncesija. Što se tiče gospodarskih aktivnosti imamo dovoljnih količina vode i za flaširanje i za sve ostale djelatnosti. Mi zaista imamo dovoljnih količina vode za doglednu budućnost", kazao je Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda.

Bogati smo - gotovo kao pijani milijarderi. Iz slavina pijemo vrlo kvalitetnu vodu, a njome i peremo automobile i ispiremo wc školjke.

Uza sve vodno izobilje, navodnjavanje još gotovo nismo otkrili, a svaki peti stanovnik i dalje nije priključen na vodovodnu mrežu.

Stanje u vodoopskrbi osobito zabrinjava. 65 posto dotrajalih i neodrživanih vodovodnih cijevi trebalo bi zamijeniti. Kroz njih u prosjeku iscuri 45 posto pitke vode. A u nekim gradovima do korisnika stigne tek četvrtina vode.

"U narednom periodu ćemo morati napraviti strahovito puno da bi smanjili i sveli na neku prihvatljivu razinu, a to je negdje 15 do 20 posto što je europski prosjek. Svi veliki programi idu prema europskim fondovima, jer domaća sredstva su možemo reći ograničena. A to su vrlo veliki izdaci u velikim gradovima", rekao je Ivan Kolovrat, voditelj Sektora korištenja voda, Hrvatske vode.

Za vodu još barem stotinu godina, kažu, ne moramo se brinuti. Jer od sve iskorištene vode - popijemo je svega dva posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo