Najveći pad BDP-a / Hrvatska je potonula i više nego se vlast nadala

Prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, tromjesečni bruto domaći proizvod u četvrtom tromjesečju 2012. realno je manji za 2,3% u odnosu na isto tromjesečje 2011. To je najveći kvartalni pad od proljeća 2010.

28.2.2013.
19:17
VOYO logo

Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda za četvrto tromjesečje 2012.

Prva procjena pokazuje da je tromjesečni bruto domaći proizvod u četvrtom tromjesečju 2012. realno manji za 2,3% u odnosu na isto tromjesečje 2011.

Prva procjena pokazuje da je bruto domaći proizvod u 2012. realno manji za 2,0% u odnosu na 2011.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Sceenshot
Image
Foto: Sceenshot

"Stavljanjem na raspolaganje prve procjene tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda
korisnicima omogućit će se kvalitetnije donošenje odluka na ekonomskom, demografskom
i društvenom području", stoji u priopćenju DSZ-a.

Grčić: Pad BDP-a od dva posto je očekivan

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

(Foto: PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU BrankoGrčić izjavio je danas da je pad hrvatskog BDP-a u 2012. godini od dva posto očekivan te da promjenu tog trenda očekuje u drugoj polovici ove godine.

"Pad BDP-a od dva posto smo otprilike očekivali i to pokazuje da je i prošla godina bila godina krize i drugog recesijskog dna. Dogodilo se ono što se dogodilo u našem okruženju, Hrvatska nije otok i nije mogla ostati iza toga, nažalost", rekao je Grčić novinarima nakon sjednice Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada će nastojati, posebno u drugoj polovici 2013., promijeniti te trendove provodeći strategiju koja se oslanja na tri ključna stupa - fiskalnu konsolidaciju, reforme za konkurentnost i gospodarski rast.

Što se tiče Vladinih krivih procjena kretanja BDP-a u 2012., Grčić je podsjetio da su lani bile najmanje tri puta korigirane i projekcije za EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa je 2012. imala pad BDP-a od 0,3 posto, što znači da se u okruženju dogodilo ono što nije bilo očekivano. Hrvatska nije otok i nije mogla ostati izvan toga, rekao je potpredsjednik Vlade.

Grčić očekuje nastavak negativnih trendova i u prvom tromjesečju ove godine, ali se nada da pad neće biti na razini protekle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

"Vjerojatno ćemo biti tu negdje, na prosjeku prošle godine, a onda se nadam da ćemo ulaskom u EU i promjenom uvjeta poslovanja gospodarstva te s nekim novim izvorima financiranja rasta i razvoja uspjeti preokrenuti trend", kazao je.

Grčić očekuje rast BDP-a u drugoj polovici godine, a na razini cijele godine očekuje da će Hrvatska biti iznad nule. To bi bilo po prvi put nakon 2008. da je Hrvatska iznad prosjeka EU-a, jer EU za ovu godinu procjenjuje stagnaciju rasta na nula posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Vladinih idućih poteza, Grčić kaže da Vlada "dnevno pokreće nove projekte i definira nove mjere u različitim segmentima, od investicija do reformi".

Ono što ste čuli jučer u izvješću MMF-a su ozbiljne namjere i najave reformi u zemlji, rekao je Grčić dodavši kako ispunjavanje zahtjeva MMF-a za novim rezovima "nije realno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo