svaki peti hrvat siromašan / Hrvatska nema srednji sloj! U EU ćemo biti među najsiromašnijima

Image
Foto: PIXSELL

Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska će biti peta najsiromašnija zemlja Unije. U 2010. godini u Hrvatskoj je bio bilo čak 21.1 posto siromašnih građana, a srednji sloj je potpuno nestao.

30.3.2013.
11:56
PIXSELL
VOYO logo

Njemački statistički ured Destatis izračunao je kako će Hrvatska ulaskom u Europsku uniju biti peta najsiromašnija zemlja europske obitelji.

Naime, svaki peti Hrvat je siromašan, a u Lijepoj našoj potpuno je nestao srednji sloj.

Nijemci su izračunali granicu siromaštva tako što su promatraju sve prihode (plaća, socijalna pomoć, dječji doplatak, naknada za nezaposlene) svih građana i uspoređuju ih s prosječnim prihodom.

Prema takvim izračunima, u 2010. siromašni su bili svi hrvatski građani koji su mjesečno na raspolaganju imali manje od 277 eura (2.100 kuna), a takvih je bilo čak 21,1 posto.

Više siromašnih od Hrvatske imaju samo Grčka (21,4 posto), Španjolska (21,8 posto), Rumunjska (22,2 posto) i najsiromašnija Bugarska (22,3 posto).

Najmanje siromašnih je u Češkoj, tek 9.8 posto, Nizozemskoj (11 posto) i Austriji (13 posto), prenosi Večernji list.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

(Foto: PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češka prednjači i po veličini srednjega sloja, dok je Hrvatska po tome na dnu ljestvice. Naime, Destatis je objavio i kako je raspoređen dohodak među građanima svake države. Tako 20 posto Čeha s najvećim prihodima zaradi 3,5 puta više od 20 posto najsiromašnijih.
U Hrvatskoj najbogatija petina zarađuje u prosjeku 5,6 puta više od petine najsiromašnijih. To je najbolji pokazatelj nehomogenog društva i velike socijalne razlike.

Najveći rascjep između bogatih i siromašnih odnosno najmanji srednji sloj imaju Španjolska i Bugarska.

"Česi su napravili sve suprotno i sve bolje od nas. Prije ulaska u EU oni su ponovno počeli stvarati industriju, na krilima tradicije. Industrijska kultura osigurala im je sada visoku zaposlenost i neprekinuti gospodarski rast. Iako u prosjeku nemaju puno veće plaće od Hrvata, kod njih je puno veća kupovna moć jer su nacionalni dohodak ravnomjerno rasporedili i među ljudima i među regijama. Zato nemaju opustjela područja kao mi Liku", komentirao je ekonomist Ljubo Jurčić za Večernji.

Image
Foto: PIXSELL
Image
Foto: PIXSELL

(Foto: PIXSELL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Česi su izbjegli šokove poput prekonoćnog dvoznamenkastog poskupljena plina i 'strujnog udara', jer su cijene postupno dizali usklađujući ih s rastom plaća.

"To što smo mi napravili s naglim dizanjem cijena struje i plina je katastrofa. Za tri godine to će donijeti još 5 post više siromašnih u Hrvatskoj. U hrvatskom društvu vlada opća konfuzija i ono se ne može segmentirati. Čini mi se da nemamo srednji sloj. Bez industrije nema srednje klase jer ona stvara 90 posto srednjeg sloja, a mi smo sve gurnuli u trgovačke centre, trgovinu, ugostiteljstvo. Zaposleni u tim sektorima nisu srednji sloj. Da bi vratila srednji sloj, Hrvatska treba otvoriti 10-ak novih proizvodnih poduzeća s po 500 zaposlenih u Vukovaru, Slavonskom Brodu, Kninu... Srednji sloj i gospodarstvo tada bi se širili kao koncentrični krugovi", tvrdi Jurčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo