demantirali priču / Hrvatska nije prodavala ni donirala oružje sirijskim ustanicima

Image
Foto: NY Times (Screenshot)

Američki list New York Times objavio je priču o hrvatskom oružju koje koriste sirijski pobunjenici tvrdeći kako je u prosincu i siječnju nekoliko aviona punih oružja poslano iz Hrvatske. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo obrane RH demantiralo je tu informaciju.

26.2.2013.
15:51
NY Times (Screenshot)
VOYO logo

"Hrvatska nije prodavala ni donirala oružje sirijskim pobunjenicima. Ostale špekulacije ne komentiramo", rekli su iz MVEP-a. Istu izjavu dalo je i Ministarstvo obrane RH.

Američki list The New York Times u utorak piše, pozivajući se na američke i zapadne dužnosnike, da je Saudijska Arabija financirala kupnju većih količina pješačkog oružja iz Hrvatske kojim potiho opskrbljuje sirijske ustanike u pokušaju da pobijede režim predsjednika Bašara al-Asada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oružje je sirijskoj oporbi počelo stizati u prosincu preko Jordana, kažu dužnosnici i ocjenjuju da je upravo to oružje bilo ključno za male taktičke prednosti što su ih pobunjenici ostvarili zimus u borbi protiv sirijske vojske i paravojnih snaga odanih Asadu.

Dobava oružja za sirijske pobunjenike govori da je nekoliko vlada odlučilo zauzeti aktivniji pristup prema sukobu u Siriji koji traje dvije godine s oko 70.000 mrtvih dosad, prema UN-ovim podacima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NYT piše da se oružje uglavnom dostavlja naoružanim skupinama nacionalističke i sekularne orijentacije te da dobavljači nastoje zaobići džihadističke skupine koje su ušle u sukob i zabrinjavaju Zapad i regionalne sile.

Upravo zbog terorista Zapad je mjesecima izbjegavao naoružavati pobunjenike u strahu da oružje ne padne u ruke terorista. Taktika je promijenjena jer Zapad strahuje od pojačane uloge džihadista u oporbi, a i ustanici su zadobili povjerenje arapskih i zapadnih zemalja, zaključuje NYT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pisanje američkog dnevnika nadovezuje se na objavu jednog vojnog analitičara koji je prije nekoliko dana na svom blogu napisao da su snimke ustanika na YouTubeu pokazale da oni raspolažu oružjem što ga je Hrvatska rabila u Domovinskom ratu: bestrzajnim topom M60, raketnim bacačem M79 Osa, raketnim bacačem RPG-22 i minobacačem Milkor MGL/RBG-5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo