dvije sjednice danas / Hrvatska pomaže Srbiji i BiH sa po 100.000 eura

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dok je na sjednici u Banskim dvorima Vlada odlučila pomoći Srbiji i BiH sa po 100.000 eura, popodnevna izvanredna sjednica bit će posvećena poplavama i posljedicama koje su one prouzoričile stanovništvu Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije.

22.5.2014.
10:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Zoran Milanović u četvrtak će voditi čak dvije sjednice Vlade. Najprije onu redovnu u Banskim dvorima, a zatim u poslijepodnevnim satima i izvanrednu u Županji.

Na sjednici Vlade u Banskim dvorima ministri i ministrice su došli u poprilično ležernom izdanju. Za razliku od prethodne 161. sjednice, ovaj put su dominirale raskopčane i karirane košulje, kao i kožna jakna Ivana Vrdoljaka i vesta Siniše Hajdaša Dončića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva točka dnevnog reda bio je konačnog prijedloga zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić pojasnila je kako je riječ o tijelu koje će osiguravati jedinstvenu procjenu stupnja invalidnosti. Dodala je kako je Svjetska banka prepoznala ovaj projekt te da je Ministarstvo dobilo određena financijska sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Ivan Vrdoljak predstavio je prijedlog odluke o proglašenju projekta Kontejnerski terminal Zagrebačko pristanište komponenta Projekta Rijeka Gateway strateškim projektom Republike Hrvatske.

"Lučka uprava Rijeka je podnijela prijavu projekta. Projekt će direktno i posredno djelovati na razvoj cijelog područja" rekao je Vrdoljak i dodao da su predviđena indirektna zapošljavanja od oko 1.500 ljudi, a oko 300 direktno zaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica vanskih i europskih poslova Vesna Pusić obrazložila je prijedlog odluke o pružanju humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini te Srbiji.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ima određena sredstva svake godine koja su rezervirana za humanitarnu pomoć u inozemstvu. Dosad smo pomagali izbjeglicama iz Sirije i Jordana i u različitim situacijama. Taj novac može se koristiti isključivo za humanitarnu pomoć u inozemstvu. U ovom trenutku imamo kriznu humanitarnu situaciju kod naših susjeda. Predlažem da pomognemo Srbiji i BiH sa po 100.000 eura", predložila je ministrica, a Vlada je prihvatila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministra obrazovanja Željka Jovanovića ovlastili su da potpiše nacrt Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjim školama.

Za nabavu univerzalnog čitača mikrotitarskih pločica za potrebe Banke krvi Vlada će iz proračuna Zakladi Ana Rukavina dati 213 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvoreni dio sjednice

Na zatvorenom dijelu današnje, 162. sjednice Vlade Republike Hrvatske, usvojeno je stajalište za sastanak Vijeća za konkurentnost (unutarnje tržište, industrija, istraživanje i svemir) (COMPET), koje će se održati 26. svibnja 2014. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka Vijeća EU je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka.  Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati RH. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima RH, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Vlada se Ustavnom sudu očitovala na Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom članka 81. stavaka 2. do 6. Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske. Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedeni Prijedlog, a cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče kadrovskih pitanja, Gordan Maras razriješen je dužnosti predsjednika, a Dražen Pros člana Upravnog odbora Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. Novim predsjednikom Upravnog odbora imenovan je Dražen Pros, zamjenikom predsjednika prof.dr.sc. Saša Zelenika, a članicama Dijana Bezjak i Kristina Ferara Blašković, kao predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, sukladno odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (NN, 56/2013).

Dr.sc. Mensura Dražić i doc.dr.sc. Jasna Mesarić razriješene su dužnosti članica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Novim članicama imenovane su Vlasta Zmazek i prof.dr.sc. Vlatka Bilas, kao predstavnice osiguranih osoba Zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ines Jelavić-Livaković i Irena Ivić razriješene su dužnosti članica, a Katarina RadatovićCvitanović i Mirela Hrovatin razriješene su dužnosti zamjenica članica Povjerenstva za rješavanje o žalbama. Novim članicama imenovane su Tamara Ganoci Frisch i Mirela Hrovatin, a zamjenicima članica Igor Maroević te mr.sc. Zoran Čiča, prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Izvanredna sjednica bit će posvećena poplavama i posljedicama koje su one prouzoričile stanovništvu Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije.

Na sjednici će Vlada donijeti niz odluka vezanih uz sanaciju šteta i pomoći stanovništvu poplavljenih krajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo