Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
POSAO NIJE GOTOV

10 dana akcije za pamćenje: Ronioci iz dubina mističnog izvora Kupe izvukli šumu stabala

Kupa je prodisala, u svoj toj ljepoti - nestvarna …

Ida Balen/ 12.7.2019. u 19:34
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Petnaestak vrijednih ljudi u samo deset dana očistilo je izvor Kupe od gomile stabala koja su se u nju srušila zbog elementarnih nepogoda. Izvukli su više od 30 kubika drva.

Motorke, sjekire, ronilačka odijela. Oprema spasilačkog tima. ''Sad je sve dolje do 40 metara čisto, više toga nema, to je bio jedan splet mreža stabala koja su bila opasna za buduća istraživanja ovoga izvora, a samim time može doći do zarušavanja dolje na suženju, tako da se nikad više ne bi mogla nastaviti istraživanja da nismo uklonili ove s površine 40 metara'', objasnio je ronilac Ante Kukavica.

A da bi ih uklonili, morali su ih prvo piliti u vodi zatim ih posebnom metodom izvući pa ponovno vani ispiliti i na kraju posložiti. Potrebni su spretnost, snaga i ljubav prema prirodi. Svi pomagači su dobrodošli.

''Ovo je sad jako lijepo i jako čisto, vidi se do dubine od 10 metara bez problema da nema nigdje niti jednog drveta. Tako da možemo reći da smo zadovoljni obavljenim poslom'', istaknula je organizatorica akcije Đenis Barnjak.

Jer na ovaj izvor brojni posjetitelji dolaze uživati svim osjetilima. Dio je Nacionalnog parka Risnjak. Poseban po svojoj tirkiznoj boji i dubinama.

''To je voklički tip izvora, koji ima dva grotla, jedan je zaronjen do 154 metra, drugi do 60 metara. Temperatura je uvijek sedam stupnjeva i protočnost vode 1200 kubika u sekundi'', objašnjava Stjepan Grebcinger iz Nacionalnog parka Risnjak.

Specifičnost je i to što se izvor nalazi na 321 metru, a vrh Risnjaka, najviša točka na 1528 m i na tom prostoru je zbilja velika razlika flore i faune.

Izvor Kupe bio je potpuno začepljen. Voda se počela mutiti. Sada bistra kreće svojim tokom, kao i priča o ljudima koji su je spasili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Ida Balen/ 12.7.2019. u 19:34
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
nisu zaštitili dizajn?

U Zagrebu već krenule jeftine kopije plavih gradskih vreća za smeće? 'Ovo se pojavilo jutros na tržnici'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba