POSAO NIJE GOTOV / 10 dana akcije za pamćenje: Ronioci iz dubina mističnog izvora Kupe izvukli šumu stabala

Kupa je prodisala, u svoj toj ljepoti - nestvarna …

12.7.2019.
19:34
VOYO logo

Petnaestak vrijednih ljudi u samo deset dana očistilo je izvor Kupe od gomile stabala koja su se u nju srušila zbog elementarnih nepogoda. Izvukli su više od 30 kubika drva.

Motorke, sjekire, ronilačka odijela. Oprema spasilačkog tima. ''Sad je sve dolje do 40 metara čisto, više toga nema, to je bio jedan splet mreža stabala koja su bila opasna za buduća istraživanja ovoga izvora, a samim time može doći do zarušavanja dolje na suženju, tako da se nikad više ne bi mogla nastaviti istraživanja da nismo uklonili ove s površine 40 metara'', objasnio je ronilac Ante Kukavica.

A da bi ih uklonili, morali su ih prvo piliti u vodi zatim ih posebnom metodom izvući pa ponovno vani ispiliti i na kraju posložiti. Potrebni su spretnost, snaga i ljubav prema prirodi. Svi pomagači su dobrodošli.

''Ovo je sad jako lijepo i jako čisto, vidi se do dubine od 10 metara bez problema da nema nigdje niti jednog drveta. Tako da možemo reći da smo zadovoljni obavljenim poslom'', istaknula je organizatorica akcije Đenis Barnjak.

Jer na ovaj izvor brojni posjetitelji dolaze uživati svim osjetilima. Dio je Nacionalnog parka Risnjak. Poseban po svojoj tirkiznoj boji i dubinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je voklički tip izvora, koji ima dva grotla, jedan je zaronjen do 154 metra, drugi do 60 metara. Temperatura je uvijek sedam stupnjeva i protočnost vode 1200 kubika u sekundi'', objašnjava Stjepan Grebcinger iz Nacionalnog parka Risnjak.

Specifičnost je i to što se izvor nalazi na 321 metru, a vrh Risnjaka, najviša točka na 1528 m i na tom prostoru je zbilja velika razlika flore i faune.

Izvor Kupe bio je potpuno začepljen. Voda se počela mutiti. Sada bistra kreće svojim tokom, kao i priča o ljudima koji su je spasili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo