Svak u svom smjeru / 100. rođendan F. Tuđmana slavit će se dvaput. I među Tuđmanovima raskol zbog političke svađe oko proslave

Stjepan Tuđman optužuje HDZ, 'vlasti', Grad Zagreb, čak i Crkvu, a obećava Thompsona... Nevenka će, po svemu sudeći, biti s HDZ-ovcima

10.5.2022.
21:30
VOYO logo

Zbog proslave 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika, raskol na političkoj sceni, ali i u samoj obitelji Tuđman. HDZ i kći Nevenka svečani program organiziraju u Zagrebu.
Sin Stjepan i Domovinski pokret od Vukovara do Osijeka iznose optužbe da to ne rade u glavnom gradu jer su ih u tome spriječile "vlasti", i to na svim razinama - gradskoj, državnoj i crkvenoj. Dajana Šošić

S jedne je strane inicijativa okupljena oko Stjepana Tuđmana i Domovinski pokret, s druge strane je HDZ. A u sredini između dvije proslave je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.
Stjepo Bartulica je rekao što smatra zašto je tome tako:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To zna najbolje gospodin Stjepan Tuđman, ali očito nije oduševljen stanjem u HDZ-u."

Mario Kapulica (HDZ) pak kaže: "Tuđman je bio ujedinitelj nije djelitelj… Mi ćemo ovaj događaj obilježiti na veleban način. Neka dođe i Stjepan."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali on za to ne želi niti čuti. Upravo Stjepan Tuđman sve redom proziva za opstrukciju njihove proslave:

"Naš plan da 14. svibnja u Zagrebu upriličimo jednu veliku svehrvatsku (dakle nadstranačku) proslavu 100. obljetnice rođenja predsjednika Franje Tuđmana, vlasti su onemogućile - i državna i gradska, pa čak i crkvena! Vrlo vjerojatno su se prepali da bismo mogli dovesti Thompsona na Jelačić plac. No svejedno će Marko Perković u subotu pjevati, ali u Osijeku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz inicijative okupljene oko Stjepana Tuđmana tvrde da su organizaciju preselili u Vukovar, jer im u Zagrebu održavanje proslave na glavnom zagrebačkom trgu grad nije omogućio.

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba odgovara: "Stigao je zahtjev, povjerenstvo je tražilo program, ali on nikada nije došao."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A i Sabor im je, tvrde iz inicijative, u svojim prostorima uskratio dobrodošlicu.

"Tražili smo prostor u saboru, to nije omogućeno", potužio se Bartulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapulica mu uzvraća: "Sabornica se može iznajmiti samo na zahtjev političkih stranaka ili organizacija, a koliko sam upućen niti jedna stranka ili organizacija to nije zatražila."

Tako će se Tuđmanu u čast u Vukovaru položiti vijenci na Memorijalnom groblju, te održati svečana akademiju u Gradskom muzeju. U Zagrebu će pak vodstvo HDZ-a zapaliti svijeće na Tuđmanovu grobu na Mirogoju i kod rodne kuće, a održati će se i znanstveno stručni skup na kojem će govoriti i predsjednik stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi hrvatski predsjednik tako će dva puta obilježiti 100. obljetnicu rođenja. Onu u organizaciji HDZ-a centralnu će proslavu imati u dvorani Lisinski, gdje je u veljači 1990. održan i prvi opći sabor HDZ-a."

Na nj je HDZ je pozvao sve članove obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Davor Božinović: "Pričekajte subotu… sigurno je da sve ono što obilježavamo neće proći bez članova obitelji Tuđman."

Neslužbeno, u HDZ-u očekuju da će proslavi nazočiti Nevenka Tuđman, dok će njen brat put Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo