Kad Božinović ne odgovara... / 15 godina Guantanama, a nedužan: Otkrivamo što ne štima s odgovorom MUP-a, zašto mu brane gostovati u HNK

Image
Foto: YouTube/DeBaile/screenshot

'Odbili smo ga zato što smo ga odbili', odgovorili su nam. Istražili smo što se krije iza odbijanja čovjeka o kojem je Hollywood snimio film

8.5.2022.
12:25
YouTube/DeBaile/screenshot
VOYO logo

Dan nakon što su nam iz MUP-a, uvjetno rečeno, odgovorili na pitanje zašto nije dopušteno da Mohamedou Ould Slahi iz Mauretanije gostuje na Filozofskom teatru u HNK Zagreb, resorno ministarstvo još uvijek nije doista objasnilo zašto je tom čovjeku zabranjen ulazak na teritorij Republike Hrvatske.

Pa kad nije odgovorio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, kojemu smo originalno poslali novinarski upit, pokušajmo pronaći odgovor sami; nešto čitajući između redova, nešto na osnovi poznatih činjenica o slučaju tog čovjeka i na osnovi konteksta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o 52-godišnjaku koji je kao zatvorenik bez optužnice proveo u Guantanamu 15 godina, od 2002. do 2016., koji je o jednom i pol desetljeću zatočeništva i mučenja napisao memoare "Dnevnik iz Guantanama", a po kojima je 2021. snimljena pravosudna filmska drama "Mauritanac" s redateljem Kevinom Macdonaldom i u glavnim ulogama Jodie Foster i Taharom Rahimom.

Unatoč tome, putovnica mu krajem kolovoza 2019. još uvijek nije bila vraćena i još uvijek nije mogao putovati iz Mauritanije, kamo su ga vratili iz Guantanama. U zadnje vrijeme se, međutim, puno toga promijenilo po pitanju Slahijevog statusa, barem u EU-u, ali ne i u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Čovjek koji je preživio /

15 godina su ga bez optužnice mučili u Guantanamu, sad dolazi u Zagreb kao gost 'Filozofskog teatra'

Image
Čovjek koji je preživio /

15 godina su ga bez optužnice mučili u Guantanamu, sad dolazi u Zagreb kao gost 'Filozofskog teatra'

"Odnedavno je Mohamedou Ould Slahi aktivan i u kazalištu, kao pisac u rezidenciji Noord Nederlands toneeel/Club Guy & Roni u Groningenu u Nizozemskoj gdje je bio koscenarist plesne predstave pod nazivom Sloboda", objavio je HNK u najavi njegovog u međuvremenu otkazanog gostovanja na Filozofskom teatru.

Nakon što je HNK obavijestio javnost da je gostovanje otkazano iz "sigurnosnih razloga", poslali smo ministru Božinoviću pitanje: "Zbog čega je gostovanje Slahija procijenjeno kao sigurnosni rizik"?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor koji je stigao u našu redakciju nije bio niti iz ureda ministra Božinovića, nije bio čak niti iz MUP-a, nego iz Policijske uprave zagrebačke. U odgovoru su nam "otkrili" da su državljani trećih zemalja dužni pribaviti potvrdu o radu. U konkretnom slučaju to je dužan srediti organizator:

'Nije dobio potvrdu zato što je nije dobio'

"U ovom slučaju, navedena potvrda nije izdana iz razloga što nisu ispunjeni zakonski uvjeti propisani za izdavanje navedene potvrde."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu smo od Srećka Horvata, organizatora Filozofskog teatra, doznali da HNK jest poslao zahtjev za izdavanjem radne dozvole Slahiju, kao što je bio slučaj i svih drugih gostiju te manifestacije iz trećih zemalja.

Drugim riječima, MUP nam je odgovorio da potvrda jest bila razlog, ali da je "on nije dobio zato što je nije dobio". Kako takav odgovor nije odgovor na ništa, nije uopće odgovor u smislu informacije, priču smo posložili sami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o strancima kao jedan od uvjeta izdavanja dozvole za boravak i rad za sezonske radnike u članku 104. kaže da je jedan od pet uvjeta za izdavanje potvrde to da osoba "ne predstavlja opasnost za javni poredak, nacionalnu sigurnost i javno zdravlje".

Podsjetimo da je u petak HNK na svojim stranicama objavio i još uvijek drži obavijest da se gostovanje Slahija "otkazuje zbog sigurnosnih razloga". Ispada da je MUP namjerno prešutio "sigurnosne razloge" za odbijanje izdavanja radne dozvole Slahiju, kamoli o čemu je uopće riječ, jer smo u našem novinarskom upitu ciljali na točno to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno da nas je zanimalo kako to da Slahi može u Nizozemsku, a ne može u Hrvatsku. Zadnji trag kojega smo našli da Sahli nije smio u neku zemlju bio je slučaj Njemačke, ali još u veljači 2021. U Njemačku se pokušao vratiti zato što tamo i danas žive njegova supruga i njegov sin.

ARD je u prilogu o tom slučaju tada objasnio da niti američke agencije niti njemačke službe nisu utvrdile da Slahi ima ikakve veze s terorističkim napadom Al Kaide na New York, odnosno Twin Towers od 11. rujna 2001.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sitna prevara iz 1999.

ARD je u veljači prošle godine pisao da je Njemačka Slahija 2001. uvjetno osudila na šest mjeseci zbog toga što je 1999. uhvaćen da radi unatoč tome što je bio prijavljen kao nezaposlen. U Njemačku je, pak, doselio još 1988. sa stipendijom koju je dobio od Društva Carl Duisberg kao izvrstan student u Mauritaniji. U Duisburgu je i diplomirao eletroniku.

E da bi 1999., protjeran iz Njemačke, odselio u Kanadu, gdje je ispalo da je išao u istu džamiju u Montrealu u koju je išao na molitve i izvjesni Ahmed Ressam, uhvaćen u prosincu 1999. kako pokušava ući s eksplozivom u SAD… U trenutku kad je sigurnosnim službama palo na pamet da uhite Sahlija, on se već bio vratio kući u Mauritaniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom mu nije previše pomoglo to što je početkom 1990-ih, još tijekom studiranja, na sedam tjedana otišao u Afganistan, gdje se Al Kaida tada, uz podršku SAD-a, borila protiv prosovjetske vlade u Kabulu. Nije se dugo zadržao jer se razočarao viđenim, objašnjavao je, vratio se u Njemačku i nastavio je studij.

U situaciji u koju je upao 2000., nije mu pomoglo niti to što je ostao u kontaktima s nekim bivšim suborcima, za koje se pak ispostavilo da su u međuvremenu išli sve dalje i dalje, sve do kontakata s vrhom Al Kaide. Pa kad su ga uhitili u Mauritaniji, dalje su ga slali u Jordan, pa u Afganistan, na kraju u Guantanamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč mučenjima, nikad nije nizašto optužen i takav je 2016. konačno pušten na slobodu.

U svjetlu toga s jedne strane i najnovijeg odbijanja MUP-a da ga pusti u Hrvatsku s druge, jako je zanimljivo ono što mu se dogodilo kad je u veljači prošle godine pokušao nastaviti živjeti u Njemačkoj. Već je bio popularan kao onaj o kojem je Hollywood snimio film, za kojega su se zalagali Nick Cave, Brian Eno…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak, on je u svom zavičaju, u gradu Nouakchottu u Mauritaniji, bio rado viđen gost u njemačkoj ambasadi. Njemačka ga je, međutim, svejedno odbila kad je htio odseliti tamo gdje je već živio, školovao se i čiji jezik odlično govori.

Na kraju ga ipak pustili u EU, ali ne i u RH

ARD je naveo da je službeno obrazloženje bila neograničena zabrana ulaska u Njemačku, koja mu je propisana još onomad 2001. ARD je, međutim, naveo još nešto:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali, određenu ulogu igrala je i sigurnosna zabrinutost. Premda SAD protiv Slahija nije imao ništa, navodno je savjetovao Njemačku da ga ne primi. Odnosno, da ga, osim ako baš moraju, ne bi trebali primiti."

ARD je tada citirao dijelove navodne prepiske američkih i njemačkih službenika po tom pitanju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SAD tu osobu i dalje smatra jednom od loših… Čuli smo da možda traži liječničku pomoć u Europi, stoga s ovom informacijom raspolažite kako smatrate ispravnim."

Njegov status je tada bio takav da je Grad Duisburg objavio da još uvijek traje razmatranje njegovog zahtjeva da mu se dopusti povratak, te da je u tijeku nabava i prevođenje još određenih dokumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studenom 2021. Mohamedouu Ouldu Slahiju Nizozemska je odobrila vizu.

U veljači Slahiju biva odbijeno dopuštenje da posjeti HNK u Zagrebu i nastupi na Filozofskom teatru zbog, kako navodi HNK, odluke MUP-a RH "iz sigurnosnih razloga", odnosno, prema onome kako je MUP zadužio PUZ da priopći javnosti, zbog odbijanja zahtjeva za radnu dozvolu – bez objašnjenja zašto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo