ŠOKANTNO OTKRIĆE / 17 eksplozivnih naprava kraj kupališta: 'Ovakva situacija je ozbiljna. Mogu se aktivirati'

Dio naprava koji je bio opasan za transport detoniran je na licu mjesta, a ostale su prebačene u skladište policije u Zagrebu. Pretpostavlja se da su mine iz Domovinskog rata

15.7.2022.
19:54
VOYO logo

Na imanju na kojemu se svakodnevno kupaju i djeca, uz obalu je pronađeno čak 17 različitih eksplozivnih naprava. Vlasnik je prvo uočio jednu protutenkovsku minu i pozvao policiju. Pirotehničari MUP-a su nakon toga pronašli i druge naprave - protupješačke i nagazne mine ali i ručne bombe. Dio naprava koji je bio opasan za transport detoniran je na licu mjesta, a ostale su prebačene u skladište policije u Zagrebu. Pretpostavlja se da su mine iz Domovinskog rata.

"To mi je teško za povjerovati, zato što u ovom dijelu nikad nije bio rat. To je sigurno netko morao doći i sve istresti, rješavati se tih eksplozivnih naprava. Neko je to pobacao u rijeku, to mi je, što da kažem, užas. Zgrozilo nas je sve, sve nas mještane, i mi tu koji se kupamo, da je to blizu nas cijelo vrijeme", kaže Neven Trbojević iz Priselaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priču s minama prati Boris Mišević koji je razgovarao sa Stjepanom Karasom iz regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb

Koliko je ova situacija ozbiljna i opasna za građane?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija je ozbiljna zato što se radi o eksplozivnim sredstvima koja se mogu aktivirati i može doći do eksplozija prilikom kojih dolazi do teških tjelesnih povreda pa čak i smrtnih slučajeva"

Zašto ste neke aktivirali na licu mjesta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato što bi njihov transport i skladištenje predstavljali bi posebnu opasnost pa su iz sigurnosnih razloga morala biti uništena na mjestu pronalaska"

Što preporučujete i savjetujete građanima koji nađu ovako nešto?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani bi trebali obavijestiti policiju na 192, označiti mjesto gdje su pronašli takva sredstva, po mogućnosti fotografirati mobitelom sredstva. Doći će policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu koji će ta sredstva na siguran način ukloniti"

Onaj tko posjeduje još uvijek ovakva sredstva, kako da postupa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani koji nelegalno posjeduju oružje, streljivo i minsko eksplozivna sredstva trebali bi prema Zakonu o nabavi, posjedovanju i držanju oružja trebali bi ga dragovoljno predati što mogu učiniti bez ikakvih sankcija. Dovoljno je samo nazvati policiju, doći će policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu i oni će ga zbrinuti na siguran način da se ne događaju ovakve scene, da se pronalaze u šumama i rijekama", rekao je Stjepan Karas.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo