Sramota! / 20 godina samo volonteri brinu o azilu za pse, u Dubrovniku nema lutalica. Ali, inspektorat zatvara azil

Niti dva desetljeća nije bilo dovoljno gradskim administracijama da izgrade običan azil za životinje, sve je bilo na aktivistima. Sad još i ovo

21.6.2022.
21:00
VOYO logo

Gotovo svi dubrovački političari godinama obećavaju azil za životinje u Dubrovniku, ali grad ga i dalje nema. 20 godina o napuštenim životinjama brinu volonteri na Žarkovici. No, inspekcija ih zatvara za manje od 15 dana, pa životinjama hitno treba novi dom. Andrea Žarak.

Ovo je Žarkovica. Sklonište za sve napuštene pse iz Dubrovnika i okolice. Posljednjih mjesec dana pod izvidima je policije i veterinarske inspekcije. Sandra Sambrailo, predsjednica Društva za zaštitu životinja Dubrovnik, smatra da ovo jest kraj Žarkovice nakon 20 godina apeliranja na vlasti, priznaje da jest bilo propusta, ali:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik /

Kamp kućica stigla na Žarkovicu, Sambrailo: 'Kućica je topla, ali najviše topline sam dobila od vaše dobrote'

Image
Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik /

Kamp kućica stigla na Žarkovicu, Sambrailo: 'Kućica je topla, ali najviše topline sam dobila od vaše dobrote'

"Možemo mi sad raditi linč i možemo mi sad s nekog drugog kuta gledati na cijelu ovu priču pa se fokusirati na one strašne prizore koji su danima u eteru, ali iza nas stoje rezultati."

Iza njih je više od dvije tisuće udomljenih pasa, a ispod njih grad u kojem se ne može sresti pas lutalica. Mjesto je ovo u koje dolaze volonteri iz cijelog svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Volonter iz Nizozemske Jesse Minnema: "Većina pasa je stvarno jako sretna. Iako nisu u najboljem zdravstvenom stanju u kojem mogu biti. Može biti bolje, ali je ovdje dobro. Rade dobar posao."

No to ne misli Državni inspektorat. Donijeli su rješenje kojim se psi sa Žarkovice moraju ukloniti u roku od 15 dana. Zato su Grad, Društvo i volonterske udruge iz cijele Hrvatske pokrenuli inicijativu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nina Rosić, terenski voditelj projekta Adopt Žarkovica: "Popisati svih 204 pasa. Što znači fotografirati ih, provjeriti njihove mikročipove ako su mikročipirani, utvrditi spol, utvrditi fizičko zdravstveno stanje i utvrditi koliko godina otprilike imaju."

Cilj je pronaći psima trajni ili privremeni dom. Preko Žarkovice lomila su se i politička koplja. Zakon obvezuje gradove i županije na brigu o životinjama. Dubrovnik azil još uvijek nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2019. predstavljen je projekt najvećeg europskog azila s pet zvjezdica. Otada ništa.

Glasnogovornica Grada Dubrovnika Marijana Aksić Vitković: "Pred samim je ishodovanjem građevinske dozvole očekujemo do kraja ovog mjeseca da će dozvola biti važeća i do kraja godine vjerujemo i nadamo se započeti s radovima na izgradnji azila."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme brzo prolazi, a pitanje ostaje - tko će o ovim psima brinuti kada se vrata Žarkovice trajno zatvore. Rješenje je sad jedino - udomiti ove četveronožne ljubimce - jer ne zaboravite - ljubav se ljubavlju vraća.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo