slavilo se cijelu noć / 30 godina od prvih izbora: Donosimo neobjavljene snimke proslave Tuđmanova HDZ-a uz pečenog vola

Pobjeda na prvim izborima proslavljena je u običnoj jednokatnici u zagrebačkoj Dubravi

22.4.2020.
19:35
VOYO logo

Prije 30 godina održani su prvi višestranački izbori u Hrvatskoj. Građani su birali zastupnike u Sabor Socijalističke Republike Hrvatske koja još bila u sastavu SFRJ. 

HDZ je nadmoćno pobijedio, a pola sata nakon ponoći, Tuđman i suradnici proslavili su pobjedu uz pečenog vola u zagrebačkoj Dubravi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije bilo pozlaćenih dvorana ni uglancanih parketa  -  pobjeda na prvim izborima proslavljena je u običnoj jednokatnici u zagrebačkoj Dubravi.

"Sve je organizirao Paško Glasnović, a domaćin je bio Brankov otac Sebastijan.  Konjščinska ulica u kojoj žive Janjevci bila je prepuna", kaže Branko Berišić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojim su automobilma prevezli iz Tuđmanove vile u Nazorovoj izbornog pobjednika i njegove suradnike,

Na VHS snimci zabilježen je i kratak Tuđmanov govor. Stipe Mesić, Josip Manolić i Žarko Domljan nisu puno govorili. Pjevalo se, međutim, puno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dubravi se slavilo cijelu noć

Te je nedjelje izašlo na birališta više od 80 posto birača. Natjecale su se 33 političke stranke, ali tukla su se tri glavna politička bloka. HDZ Franje Tuđmana, Račanov Savez komunista Hrvatske - SDP i Koalicija narodnog sporazuma koju vode prvaci hrvatskog proljeća na čelu sa Savkom i Tripalom.  

Drugi krug izbora održao se 6. svibnja. Na temelju izbornih rezultata 30. svibnja konstituiran je prvi višestranački Sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulicu su zbog pečenog vola dugo zvali Vol street, a tih su godina fotografije s ove neobične proslave često bile objavljivane. Kuća u kojoj se slavilo sada je uređena i u njoj je igraonica, a obitelj se proširla. 

Slavilo se u Dubravi cijelu noć, a jutro nakon izbora novine su izašle s naslovom  - Jučer izabrano sutra. Kako je ono izgledalo – poznato je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo