evo što kažu u stožeru / Da je cijela hrvatska obala narančasta, znaju i turisti, ali im ne smeta: 'Osjećam se sigurnije ovdje nego u svojoj državi'

'Sigurnost koju nudimo našim turistima je neprocjenjiva u ovim trenutku kada je okruženje nestabilno', kaže ministar Vili Beroš

30.7.2021.
18:45
VOYO logo

U Hrvatskoj je 170 novih slučajeva zaraze, manje nego prošli petak. Preminule su 4 osobe od kojih ni jedna nije bila cijepljena. Stigli su i novi rezultati - čak 84% uzoraka iz Hrvatske je delta soj.

Da ga mogu širiti i potpuno cijepljeni, istom brzinom kao vodene kozice stoji u internom dokumentu Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, a usporedbu nije odbacila ni Alemka Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je cijela obala narančasta, znaju turisti i u Istri, ali im ne smeta.

"Nizozemska je crvena. Osjećam se sigurnije ovdje nego u svojoj državi, jer u Nizozemskoj je veliki broj zaraženih. Uživamo u odmoru ovdje", kažu Marjolein i Nikki Kole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska obala nam je iz Slovenije oko dva sata. Bilo nam je to najlakše organizirati. Najlakše nam je tu prijeći granicu, odavde nam je najlakše kući ako odluče da se brzo moramo vratiti", jasno će Zala Fidler iz Slovenije.

Ne bi trebali, jer je jučer narančasta boja učvršćena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku smo bliže zelenom. Naša trenutna incidencija prosječna za Hrvatsku je 50,1. Za Jadransku Hrvatsku je to 96,5. Većina Hrvatske, osim Jadranske Hrvatske daleko od mogućnosti da postane i narančasta, a kamoli crveno", poručuje ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Sve je dobro dok Hrvatska ostaje narančasta ili se vrati u zeleno

A evo kako izgleda put do zelenog, odnosno crvenog. Trenutno smo narančasti. To znači da incidencija mora biti manja od 50, udio pozitivnih 4% ili više. Ako je pak 75 zaraženih u 14 dana, onda udio pozitivnih mora biti 1% ili više. Treća opcija je više zaraženih, ali pozitivnih testova mora biti manje od 4%. Da bismo bili crveni broj zaraženih mora biti manji od 50, pozitivnih manje od 4%. Druga opcija je malo više zaraženih, ali onda udio pozitivnih manji od 1%. Put u crveno znači do 200 zaraženih u 14 dana na 100 000 stanovnika i 4% i više pozitivnih ili do 500 zaraženih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Otkazali sve letove /

U kineskom megapolisu izbilo najveće žarište covida-19 još od Wuhana! Testirat će više od 9 milijuna stanovnika

Image
Otkazali sve letove /

U kineskom megapolisu izbilo najveće žarište covida-19 još od Wuhana! Testirat će više od 9 milijuna stanovnika

"Sigurnost koju nudimo našim turistima je neprocjenjiva u ovim trenutku kada je okruženje nestabilno. Mogu reći da nas ove brojke vode ponovno ka šampionu turizma, ali moramo u ovom trenutku biti šampioni sigurnosti", jasno će ministar zdravstva Vili Beroš.

Zato se opet upozorava na delta varijantu. Sekvenciranjem je utvrđeno da čini 84 posto zaraženih. Da uzrokuje teže simptome, da ga prenose i cijepljeni i necijepljeni i da se širi poput vodenih kozica stoji u internom dokumentu Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Usporedba s vodenim kozicama može stajati, vjerojatno do kraja ovog dijela četvrtog vala ćemo vjerojatno imati i druge usporedbe s nekim drugim virusima", kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

Da bi se povećao broj cijepljenih - najavljena je i patronažna služba, oko 1200 jedinica koji će ići od vrata do vrata i podsjećati starije na cijepljenje. Do tada, pressica Stožera neće biti dva tjedna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bude sve dobro čemu se svi skupa nadamo vidimo se drugi petak od danas. Ako sam dobro izračunao. Ili treći", poručio je načelnik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović.

Sve je dobro dok Hrvatska ostaje narančasta ili se vrati u zeleno kakva je i bila prije dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo