KORONA JE GRINCH / Hoće li nam nestašica ukrasti Božić? 'Ima problema u dobavnim lancima, rasprodaje možda neće biti'

Amerikanci su ranije nego ikad prije krenuli u božićni shopping jer bi im se mogla dogoditi nestašica borova, božićnih ukrasa i božićnih poklona. Čekaju li Hrvatsku slični problemi?

15.10.2021.
9:10
VOYO logo

Pandemija je zaustavila sve - transport robe, proizvodnju i kupovinu. Svijet se onda probudio, želi sve odmah, ali ne može tako brzo, pa se police brzo isprazne. Ima robe na skladištu, ali jako sporo dolazi do vas.

Od Šangaja do Kalifornije stoje brodovi puni tenisica, televizora, bijele tehnike, božićnih ukrasa. Nema ih se gdje iskrcati jer skladišta su puna. Hoće li sve stići do Božića - glavno je pitanje koje brine cijeli svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skuplje gorivo nije samo hrvatski problem. U Americi toče najskuplje gorivo u zadnjih 13 godina. Britanci ga nemaju, ali neće možda imati božićna drvca ni puricu koju uvoze iz Europe. Nevolja ne dolazi sama. Goriva, plina, svih energenata nedostaje u cijelom svijetu. Kada njih nema, ne mogu raditi tvornice. A kada ne rade kineske tvornice, o kojima ovisi Europa i svijet: nema igračaka, kuglica, lampica, nema čipova, automobila, tableta....

„Kineska ekonomija se otvorila i ne može u kratkom roku osigurati povratak na staro kao 2019. da se ti nabavni lanci normaliziraju. To je nemoguće. Kineske izvozne luke su zakrčene, prenatrpane kontejnerima koji ne mogu doći do Europe“, objasnio je ekonomski analitičar, Damir Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa ni do Amerike. A ako i kada stvari dođu bit će puno skuplje - jer samo stajanje kontejnera u lukama sada je šest puta skuplje nego prije.

„Obavite božićnu kupnju danas. Ako imate priliku za to, ja bi to učinio na vašem mjestu“, poručio je amerikancima John Drake iz Gospodarske komore SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božićno ludilo u Americi već je počelo. Kupuju se pokloni, božićna drva, lampice, sve. Jer za mjesec dana možda neće biti ničega. Trebaju li Hrvati strahovati od istoga i hoće li Djed Božićnjak imati što ostaviti pod drvcem?

„Nestašice neće biti. Naravno ima problema u dobavnim lancima već duže vrijeme u cijelom svijetu. I mi osjećamo te probleme, ali smo se za sada uspjeli izboriti“, rekao je Slobodan Šonik, član izvršnog odbora udruge trgovina u HUP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod nas su se uspjeli izboriti, ali čitaju hrvatski kupci o svjetskim nestašicama. I lako za kuglice, ali kad stižu ovakvi prizori već tjednima iz Britanije i Amerike gdje nedostaje voća i povrća i u Hrvatskoj se potrošači pitaju hoće li nam police uskoro biti praznije.

„Hrvatska je relativno malo tržište, veličine jedne šire okolice Milana i Beča i mi nikakvog problema nećemo imati osim što možda neće biti velikih rasprodaja nakon Nove godine prevelike količine proizvoda koja je bila uobičajena prije ove krize“, smatra Drago Munjiza, direktor trgovačkog lanca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda drugima već stvara predbožićnu paniku, ali svi naši sugovornici su uvjereni da korona u lijepoj našoj ne bi trebala biti Grinch.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo