Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Borba za zvanje

Čak 55.000 studenata stručnih studija strepi - Barišić protiv Borasa

Postoji mogućnost da sveučilišni diplomski i stručni diplomski studiji uskoro više neće biti izjednačeni, što znači da njihove diplome više neće jednako vrijediti

Ines Goda/ 4.4.2017. u 19:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ovaj tjedan za 55 tisuća studenata u Hrvatskoj pitanje je budućnosti. Ono što zabrinjava je da bi Zakon koji je u pripremi svima njima mogao, možda i retroaktivno - oduzeti konkurentnost na tržištu. 

Studenti graditeljstva, elektrotehnike i ekonomije - protiv diskriminacije! Žele da njihove diplome i dalje budu jednake diplomama sveučilišnih studija. U suprotnom...

"Ne bi više bili prepoznatljivi na tržištu rada, pogotovo ovdje u Hrvatskoj. Ali i u Europskoj uniji. Nas se zapravo degradira", tvrdi Zvonimir Vukić, student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Na stručnim studijima studira 55 tisuća studenata, što je trećina studenata u Hrvatskoj. Baš kao u drugim europskim državama, i u Hrvatskoj su stručni i sveučilišni diplomski studiji izjednačeni. Ali novim zakonom to bi se moglo promijeniti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"I zakoni na primjer o akademskim i stručnim nazivima će se sigurno mijenjati. To će biti jedan domino efekt koji nećemo moći zaustaviti, ako ovo sada ne srežemo u korjenu. A i samo  gospodarstvo Hrvatske će biti dovedeno u jedna upitno stanje jer će biti potraga za stručnjacima odnosno specijalistima, a njih više neće biti", tvrdi Anita Štokić, studentica Tehničkog veleučilišta u Zagrebu.

Sve je još prošle godine pokrenuo rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras. Od Ustavnog suda zatražio je ocjenu ustavnosti Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Izjednačeni sveučilišni i stručni diplomski studiji za njega su - pogreška.

Upravo se čita

Image
'nemojte da vas lažu'

Srbin o odmoru na Jadranu: 'Ovdje mi je 11. dan. Uzalud čekam da me netko prebije, zapali auto'

"Ipak mora postojati razlika prilikom nastavka školovanja jer su sveučilišni studiji znanstveno-stručni. Dakle, imate i struku i znanost, a veleučilišni su stručni. Ne može biti ista razina u smislu dostignutih kompetencija. Mi predlažemo dvije različite razine, ali u okviru 7. stupnja", kazao nam je Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Ustavni sud Zakon je poslao na doradu, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja odgovorilo je s dva prijedloga. Onaj glavni, koji podupire i ministar predlaže da sveučilišni i stručni studiji ostanu na istoj razini. Alternativni prijedlog stručne studije spustio bi na nižu razinu. 

A upravo protiv toga bune se i bivši studenti. Strahuju od retroaktivne primjene spornog Zakona

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Smatram da bi tim alternativnim prijedlogom, ukoliko on stupi na snagu, izgubio članstvo u Komori budući da sam zaposlen u kompaniji kao voditelj projekata. Time se dovodi u pitanje da li ja jesam uopće kompetentan za tu radnu poziciju", priča nam Dražen Komar, stručni specijalist inženjer elektrotehnike.

Javna rasprava o budućnosti studenata stručnih studija traje do petka u ponoć. 

Ines Goda/ 4.4.2017. u 19:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
pad prodaje

Lidl u Njemačkoj uvodi važne promjene jer kupci previše štede. Doznali smo hoće li isto napraviti i Lidl Hrvatska

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba