borba za radno mjesto / 60 godina tvornice Kamensko pretvara se u prah i šutu: 'To će uvijek ostati simbol borbe i simbol patnje...'

Bageri ruše posljednje ostatke tekstilne industrije koja je nekoć bila simbol Zagreba

6.7.2021.
9:30
VOYO logo

Jedna era borbe i radničke hrabrosti za svoje radno mjesto je gotova. Barem kada je povijesna tekstilna industrija Kamensko u pitanju.

U tijeku je rušenje stare te tvornice u Reljkovićevoj ulici u Zagrebu, ali njezin simbol živjet će vječno - slažu se radnici koji su velik dio svog radnog staža upravo proveli ondje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Posljednji čin /

Teška mehanizacija počela je rušiti i pročelje bivše tvornice 'Kamensko', taj dio Zagreba više nikad neće biti isti

Image
Posljednji čin /

Teška mehanizacija počela je rušiti i pročelje bivše tvornice 'Kamensko', taj dio Zagreba više nikad neće biti isti

'Simbol borbe i simbol patnje'

60 godina tvornice Kamensko pretvara se ovih dana u prah i šutu. Bageri ruše posljednje ostatke tekstilne industrije koja je nekoć bila simbol Zagreba. Teška je to slika za nekadašnje radnike - oko 500 njih koji su 2010. ostali bez posla.

"To je sad ruševina i mogu oni tu napraviti na ovom mjestu velebne zgrade sjajne i... mogu i od mramora, ali to će uvijek ostati Kamensko - simbol borbe i simbol patnje", rekla je Đurđa Grozaj, bivša radnica Tvornice tekstila Kamensko i predsjednica Udruge Kamensko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovom mjestu uskoro će niknuti novi simbol - luksuzni stambeno- poslovni kOmpleks tvrtke Alfa stan. Tvrtku se lani u javnosti povezivalo s aferom Janaf i Draganom Kovačevićem čijih je milijun eura u gotovini navodno skrivano u garaži vile direktora Alfa stana.

"Stanovi će biti useljivi nakon završetka projekta dakle, 2024. godine. Službena prodaja još nije započela iako je interes zaista velik. Procijenjena vrijednost projekta je otprilike 100 milijuna eura, a čitav projekt ćemo detaljnije predstaviti javnosti do kraja godine", kazao je Ivan Barkukčić, voditelj projekta tvrtke Alfa stan grupa d.o.o.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani svjesni da Kamensko odavno više ne kroji imidž Reljkovićeve ulice, radije bi brojali radnike nego bagere. "Kad se prisjetim svega što je uništeno... da ne spominjem sve te tvornice od Jedinstva, od Kamenskog, od Siska i tako dalje. Jezivo", kaže Juraj Babić iz Zagreba.

A ta ljepša priča počela je još prije 10 godina osnutkom Udruge Kamensko. Uporne i hrabre radnice, željne rada i prenošenja svog znanja - nisu se dale dalje od šivaćeg stroja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije ono Kamensko koje je bilo naše, ali je neko drugo Kamensko. ((REZ)) Gledajte, ak ste negdje proveli 33 godine staža bez prestanka, nigdje niste bili znači opet - uvijek vas to dirne. Ipak je to bio neki naš život", ispričala je Mirjana Horvat, bivša radnica Tvornice tekstila Kamensko i krojačica u Udruzi Kamensko.

"Trenutno u radioni radi šest zaposlenih, ćetiri volonterke, druge dođu po potrebi. U jednoj kompaniji izvan našeg prostora imamo dvije kolegice zaposlene", objasnila je Đurđa Grozaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostale su dosljedne sebi i šivaćim strojevima te poručuju svima koji im govore da prestanu "kokodakati" o sumnjivoj propasti Kamenskog - e, pa nećemo! 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo