negativne financijske razlike / 'Afera kolači': MZO proslijedio DORH-u dokumente koji upućuju na kazneno djelo u SC-u

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Nakon provedenih izvanrednih inventura i revizije poslovanja pojedinih proizvodnih jedinica u prehrani SC-a u Zagrebu, utvrđene su velike negativne financijske razlike u utrošku namirnica u odnosu na količinu proizvedenih obroka

31.1.2018.
14:46
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo znanosti i obrazovanja proslijedilo je Državnom odvjetništvu RH dokumente koji upućuju na kazneno djelo u tzv. "aferi kolači" u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu, na temelju Cjelovitog izvješća o postupku sanacije u SC-u koje je zatraženo od Sanacijskoga vijeća. 

S obzirom na to da je u razdoblju od 2013. do 2017. godine SC-u na temelju Odluke o sanaciji s pozicija Ministarstva financija i MZO-a isplaćeno više od 150 milijuna kuna, MZO u Državnom proračunu za 2018. godinu nije osigurao dodatna sredstva za sanaciju SC-a, nego je od Sanacijskoga vijeća zatraženo cjelovito izvješće o postupku sanacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću Sanacijskoga vijeća do listopada 2017. godine, koje je zaprimilo Ministarstvo, uz ostalo je stoji da su nakon provedenih izvanrednih inventura i revizije poslovanja pojedinih proizvodnih jedinica u prehrani SC-a u Zagrebu utvrđene velike negativne financijske razlike u utrošku namirnica u odnosu na količinu proizvedenih obroka, odgovorio je posebni savjetnik ministrice Blaženke Divjak Maro Alavanja.

"S obzirom na to da su postojale ozbiljne indicije da su namirnice fiktivno papirnato zaduživane, a nisu stigle u skladišta što bi moglo ukazivati na moguće kazneno postupanje te su svi dokumenti proslijeđeni DORH-u", kaže Alavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ističe, studentskim centrima dodjeljuju se indirektne subvencije namijenjene isključivo poboljšanju studentskog standarda i to prehrane i smještaja, stoga ministrica Divjak nedopustivom smatra svaku eventualnu zlouporabu sredstava namijenjenih isključivo subvenciji studentskog standarda.

Osim toga, ministrica Divjak zatražila je službeno očitovanje državnog tajnika Matka Glunčića vezano uz razdoblje u kojem je on bio nadležan za visoko obrazovanje, odnosno pitanja vezana i uz poslovanje SC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju Jutarnjeg lista, u izvješću Sanacijskoga vijeća stoji da je u slastičarnici SC-a u Savskoj 25 tijekom 2016. utrošeno sirovina u vrijednosti od 854.528 tisuća kuna, a prema normativima SC-a trebalo je biti utrošeno 499.882 kuna te je revizijom utvrđeno da je evidentirani utrošak veći za 344.363 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo