sporna studija / Afera 'Vjetroelektrane': Kakve veze imaju šišmiši, Josipa Rimac i ministar Tomislav Ćorić?

Kad je preuzimao dužnost 2017. Ćorić je odlučio da nije potrebna Studija utjecaja na ekološku mrežu za projekt Krš - Pađene

3.6.2020.
22:15
VOYO logo

Opet - šišmiš! Čovjeku je prenio koronu i paralizirao svijet, a šišmiš je mogao odgoditi rad vjetroelektrane zbog koje je Josipa Rimac završila u zatvoru. Zbog šišmiša se možda trese i fotelja Tomislava Ćorića.

Kad je preuzimao dužnost 2017. Ćorić je odlučio da nije potrebna Studija utjecaja na ekološku mrežu za projekt Krš - Pađene, a koju je tražio njegov prethodnik Slaven Dobrović.

U prvotnom rješenju Ministarstvo je tražilo da se tijekom rada vjetroelektrane provede trogodišnje praćenje faune šišmiša, snimanje glasanja šišmiša ultrazvučnim detektorima u svrhu utvrđivanja vrste aktivnosti, pri čemu treba bilježiti GPS koordinate svakog snimljenog preleta. U studiji koja se nije provela tražilo se tako i praćenje fauna ptica, broj primjeraka i ponašanje: leti li ptica ili pak stoji, jedri, hoda ili lovi. 

Ćorić je, dakle, odlučio da studija o šišmišima nije potrebna. Taman u to vrijeme, tvrtka CEMP, za koju se sada otkrilo da im se pogodovalo na sve moguće i nemoguće načine, molila je da studiju ne moraju raditi jer im to produljuje rokove. Ćorić se brani da su te studije već napravljene i prije i da ih nije trebalo ponavljati. Telegramov novinar Andrej Dimitrijević objasnio nam je detalje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Priča počinje 2007. kada CEMP dobiva od Ministarstva zaštite okoliša rješenje da njihov zahvat neće imati utjecaja na zaštitu okoliša. Isto rješenje dobivaju i 2009. nakon što su odlučili malo proširiti vjetroelektranu. Sve je u redu do 2015. kada su odlučili da će vjetrenjače koje su namjeravali instalirati manjim, ali snažnijim. Uprava za zaštitu prirode pri ministarstvu je rekla da se treba napraviti nova studija jer se ne zna kakav će biti utjecaj na faunu. Odjednom je došao ministar Ćorić koji je rekao: "Sada sve što su stručnjaci zaključili ne vrijedi, projekt može ići dalje. To što vjetroelektrane stoje na sasvim desetim mjestima i što studija iz 2007. nije meritorna da jednostavno odluči hoće li šišmiši proći kroz tu vjetroelektranu ili ne, eto projekt ide dalje", kaže Dimitrijević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo