'uspon krajnje desnice' / AFP o hrvatskoj političkoj klimi: 'Nostalgija za nacističkom prošlošću sve je jača, a država ne čini ništa'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

AFP između ostalog, prenosi riječi povjesničara Tvrtka Jakovine, koji je rekao kako je umanjivanje i relativiziranje ustaških zločina odavno prisutno, ali je "sada pronašlo put u kabinet ministra i medije"

29.4.2016.
16:56
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Međunarodna novinska agencija AFP danas napisala je članak u kojem se osvrnula na aktualnu nestabilnu političku klimu u Hrvatskoj.

"Nostalgija za nacističkom prošlošću, preziranje nacionalnih manjina i pritisak na medije: hrvatski aktivisti kažu da je netolerancija u alarmantnom porastu od dolaska nove konzervativne vlade", rečenica je kojom počinje članak i koja nam u startu jasno daje do znanja u kojem će smjeru ići tekst. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poseban prostor u članku dobila je nedavna komemoracija u Jasenovcu, za kojeg pišu da su ga bojkotirali 'bijesni Židovi, etnički Srbi i antifašističke grupe', a bojkot ocjenjuju 'hrabrom i ispravnom odlukom koja je doduše, ostala u sjeni porasta neonacističke ustaške nostalgije koja se širi Hrvatskom'. 

Povjesničar Tvrtko Jakovina za AFP je rekao kako je umanjivanje i relativiziranje ustaških zločina odavno prisutno, ali je "sada pronašlo put u kabinet ministra i medije". Spominje se i ministar Zlatko Hasanbegović i to kao 'navodni simpatizer Ustaša'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novi dokumentarac o logoru Jasenovac, kojeg su Židovi nazvali pokušajem revizije mračne prošlosti, hvaljen je od strane Hasanbegovića kao najbolji način za osvijetliti kontroverzne dijelove hrvatske povijesti", piše AFP. 

Nadalje, autori se u tekstu osvrću i na nogometnu utakmicu između reprezentacija Hrvatske i Izraela, na kojoj se moglo čuti izvikivanje ustaškog pozdrava 'Za dom spremni', kao i činjenica kako premijer Orešković nije reagirao na tu spornu situaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dan poslije, vlada je osudila simbole totalitarnih režima bez da se ogradila pojedinačno od Ustaša", stoji u tekstu.

"Država jednostavno ne čini ništa. I ne želi ništa ni učiniti kako bi zaustavila uspon krajnje desnice", prenose riječi Ognjena Krausa, predsjednika zagrebačke židovske općine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo