Poremećaji zbog uvoza / Afrička svinjska kuga potresla je tržište: 'Naši proizvođači ne mogu izdržati ovakav pad cijena'

Nismo, još uvijek, blokirali uvoz svinjskog mesa

3.10.2020.
9:00
VOYO logo

Afrička svinjska kuga koja se prije dva tjedna pojavila u Njemačkoj, itekao je potresla svjetsko tržište svinjskog mesa,jer veliki uvoznik, Kina, odmah je zabranila uvoz njemačkog mesa, a jedan od najvećih gubitnika u cijeloj priči je Hrvatska u kojoj te bolesti nikad nije bilo. 

Naime, višak njemačkog mesa već se pojavio na hrvatskim policama. I to po toliko niskoj cijeni da je naše domaće proizvođače bacio na koljena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatske svinje pucaju od zdravija. Kod nas se afrička svinjska kuga nikada nije pojavila. No, pojavila se u Njemačkoj ali paradoks je – naši su proizvođači u velikom problemu. 

"Da se pojavila u Hrvatskoj mi ne bi imali takve štete koliko imamo kad se pojavi u Njemačkoj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Zaštićena školjka /

Poljaci kod Biograda počupali zaštićene periske, sve snimili i pohvalili se na YouTubeu

Image
Zaštićena školjka /

Poljaci kod Biograda počupali zaštićene periske, sve snimili i pohvalili se na YouTubeu

Azijske zemlje, ponajprije najveći uvoznik Kina, zabranile su uvoz njemačkog mesa. Ali Hrvatska nije pa kako ne bi imali gubitke, Njemci su to meso izvezli nama.  

 "Nažalost, po dobro uhodanoj šemi završava na Hrvatskom tržištu, i to ne po tržnim cijenama,  događa se veliki pad cijena u Hrvatskoj danas koji poljoprivredni proizvođači i svinjogojci jednostavno ne mogu izdržati", rekao je Krešimir Kuterovac, predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Hrvatska je i inače jedan od najvećih uvoznika svinjskog mesa u Europskoj uniji. Proizvodimo tek oko pola onoga što pojedemo. Te brojke potvrđuju i u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Uz sve naše proizvodne potencijale, to je porazna činjenica.

"Hrvatska je uvezla svinjskog mesa u vrijednosti 207 milijuna eura a izvezli smo tek desetinu te vrijednosti", rekao je Igor Mikulić iz Hrvatske gospodarske komore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrija je u istoj situaciji kao Hrvatska. No oni su ipak trenutno blokirali uvoz svinjskog mesa. Postavlja se pitanje, zašto nije i Hrvatska?

 "Ne možemo zabraniti uvoz robe koja zadovoljava zdravstvene i sigurnosne standarde. Naši proizvođači se sada susreću s poremećajima i problemima. Veliki su poremećaji u cijenama na međunarodnom tržištu. To je posebno teško za zemlje koje su male i ne mogu utjecati na međunarodne tijekove. I dosada smo nalazili načine pomoći, pokušat ćemo i sada. - Kako ćete ih zaštititi? - Iz državnog proračuna ćemo pokušati pronaći način", rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A njemačko, sada jeftino meso, već se nalazi na policama hrvatskih trgovina. Može ga se naći za 18 kuna po kilogramu a uvozi se za sedam i pol kuna. Naši su proizvođači sada i pod pritiskom jer im trgovački lanci uvjetuju da i oni snize cijene. 

 "Trenutno, mi vam gubimo od 150 do 200 kuna po tovljeniku u Hrvatskoj. Ukolio se to dugoročno nastavi, ako država ne bude intervenirala sigurno će doći do ozbiljnog pada naše proizvodnje. Prvenstveno mislim na male i srednje proizvođače", rekao je Krešimir Kuterovac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolest se pojavila u Njemačkoj. Ali Njemačka problema nema. Kod nas pak bolesti nema. Ali problema – itekako ima. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo