dobre vijesti / Pozitivni izgledi: Agencija Fitch podigla kreditni rejting Hrvatske na investicijsku razinu

Image
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Dobri rezultati posljedica su ograničavanja rasta rashoda, povećanja prihoda za 7 posto...

7.6.2019.
22:58
Igor Šoban/PIXSELL
VOYO logo

Agencija Fitch podigla je u petak rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti u investicijsku kategoriju, iz 'BB+' u 'BBB-', uz pozitivne izglede.

Hrvatska je u 2018. godini, treću godinu zaredom, nadmašila zacrtane proračunske ciljeve, zabilježivši suficit u proračunu opće države od 0,2 posto BDP-a, unatoč jamstvima za posrnulo brodogradilište Uljanik, navodi Fitch.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobre fiskalne rezultate poduprlo je ograničenje proračunskih rashoda, te veći porezni prihodi, manji troškovi kamata i povoljni makroekonomski uvjeti, kažu u toj agenciji. Ističu također da su strukturne karakteristike Hrvatske općenito povoljnije nego kod sličnih zemalja s rejtingom BBB.

Tako je hrvatski BDP po stanovniku 30 posto viši od medijana zemalja s ocjenom 'BBB'. Hrvatska također "postiže bolje rezultate od tih zemalja prema pokazateljima upravljanja i ljudskog razvoja, zahvaljujući dijelom i članstvu u EU-u", stoji u izvješću. "Hrvatska vlada, instalirana 2017. godine, uspjela je provesti svoj program relativno glatko unatoč tijesnoj većini", navode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No napominju i da je zemlja i dalje suočena s važnim strukturnim izazovima koji će ograničiti srednjoročni rast na dva posto, izdvajajući pri tome slabosti u poslovnom okruženju, složeni okvir javnog sektora, slabo korporativno upravljanje, još uvijek visoki javni dug i naslijeđene probleme u ključnim sektorima poput energetike i zdravstva.

Iako je u proteklim godinama postignut tek skroman napredak u rješavanju tih izazova, poboljšanje mogu donijeti mjere u sklopu priprema za ulazak u tečajni mehanizam ERM2 u postupku kandidature za članstvo u eurozoni, kažu u Fitchu. Među prednostima izdvajaju i nisku inflaciju i solidno kapitaliziran bankovni sektor. Pozitivni izgledi signaliziraju da bi agencija mogla ponovo podići rejting Hrvatske za godinu do dvije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je Fitch hrvatski kreditni rejting držao u kategoriji špekulativnog, s ocjenom BB+ i pozitivnim izgledima. Fitchova procjena uslijedila je nakon što je Moody's krajem travnja potvrdio špekulativni rejting Hrvatske 'Ba2' te poboljšao prognozu iz stabilne u pozitivnu, ukazujući na poboljšanu fiskalnu metriku i reforme za koje se ocjenjuje da će pozitivno utjecati na izglede za rast hrvatskog gospodarstva.

U ožujku je, pak, Standard&Poor's povisio rejting Hrvatske na 'BBB-/A+', uvrstivši ga nakon više od šest godina u investicijsku kategoriju, zahvaljujući poboljšanje stanja u proračunu i gospodarskom oporavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo