Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
previsok javni dug

Agencija Fitch potvrdila negativni kreditni rejting Hrvatske, stručnjaci sumnjaju u novu Vladu

Fitch Ratings navodi da je bruto javni dug Hrvatske dosegnuo 89 posto BDP-a što je znatno iznad medijana od 43,6 posto, te se očekuje da će u 2017. godini dosegnuti 92,4 posto. Bruto inozemni dug je pak, dosegnuo 110 posto BDP-a

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vijesti.hr/ 30.1.2016. u 10:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Agencija Fitch Ratings potvrdila je dosadašnju ocjenu kreditnog rejtinga Hrvatske za zaduživanje u stranoj valuti koji ima ocjenu BB, te za zaduživanje u domaćoj valuti BB+, uz zadržavanje negativnih izgleda. Tako hrvatske obveznice i dalje zadržavaju neinvesticijski rejting, odnosno i dalje su "smeće".

Fitch Ratings navodi da je bruto javni dug Hrvatske dosegnuo 89 posto BDP-a što je znatno iznad medijana od 43,6 posto, te se očekuje da će u 2017. godini dosegnuti 92,4 posto. Bruto inozemni dug je pak, dosegnuo 110 posto BDP-a.

Fitch također navodi da je nova vlada HDZ-a i MOST-a najavila reforme za smanjenje javnog duga.

Ipak, postoje sumnje u sposobnost vlade da postigne te ciljeve, a posebice zbog novonastale koalicije, čija je jedinstvenost pod upitnikom. Osim toga, novi tehnokratski premijer Tihomir Orešković nema iskustva u hrvatskoj politici, smatraju u agenciji.

Fitch procjenjuje da je deficit u 2015. smanjen na 5 posto BDP-a, s 5,6 posto, koliko je iznosio godinu ranije. Kažu da je to rezultat snažnijeg punjenja proračuna zbog pozitivnih kretanja u gospodarstvu.

"Nova vlada najavila je smanjenje deficita za 1,5 postotnih bodova, no to je vrlo optimistično. Fitchov osnovni scenarij je da će se deficit 2016. smanjiti na 4,5 posto BDP-a, a 2017. na 4 posto BDP-a.", navodi se u obrazloženju ocjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prema procjenama Fitcha gospodarstvo je u 2015., nakon nekoliko godina recesije, poraslo za 1,7 posto, za što su najviše zaslužni dobra turistička sezona i povećanje realnog dohotka zbog smanjenja poreza na dohodak i nižih cijena nafte.

Za ovu godinu očekuju rast od 1,4 posto, a u 2017. za 1,8 posto, a kao glavni pokretač trenda i dalje vide turizam.

Do povećanja rejtinga moglo bi doći ako će se vidjeti napredak u provođenju strukturnih reformi i konsolidaciji javnih financija.

Upravo se čita

Vijesti.hr/ 30.1.2016. u 10:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba