nenad bakić za rtl danas / 'Agrokor neće utjecati na krizu jer postoji previše racionalnih aktera da bi dozvolili da propadne'

'Naša je situacija već zaslužila veći rejting, agencije su trenutno na holdu, ali kriza će se uskoro riješiti, i neće utjecati', poručio je Bakić

10.4.2017.
19:09
VOYO logo

Jedini je jasno argumentirao da turistička sezona 2015. neće biti ugrožena; jedini je predvidio točni rast BDP; sada, unatoč situaciji s Agrokorom očekuje povećanje rejtinga RH! 

Taj je čovjek NenadBakić, investitor i poduzetnik, filantrop i posebni savjetnik predsjednice države, a ugostili smo ga i u RTL-u Danas kako bi nam objasnio svoje stavove o budućnoj gospodarskoj klimi u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što Vam daje za pravo da tako optimistično predviđate povećanje rejtinga RH?

Makroekonomska situacija je u takvoj povoljnoj situaciji, da takva nije bila u posljednjih sedam, osam godina. Ne samo da imamo iznimno jak porast BDP-a u zadnjem kvartalu, nego je on i jako kvalitetan. Primjerice, u prva dva mjeseca potrošnja u maloprodaji je rasla 6 posto,  a istovremeno se smanjuje robni deficit, a  to se nije dogodilo nikad u povijesti Hrvatske. Očekujemo sjajnu turističku sezonu, naše neto razine stalno obaraju rekorde, udio javnog duga u BDP-u se smanjuje, isto kao i opća zaduženost Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li kriza Agrokora sistemska. Što kažu svjetska tržišta?

Naša je situacija već zaslužila veći rejting, agencije su trenutno na holdu, ali kriza će se uskoro riješiti, i neće utjecati. Agrokor neće utjecati na krizu jer postoji previše racionalnih aktera da bi dozvolili da propadnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebaju li radnici strahovati za svoja radna mjesta? 

Trebaju jer je kriza, ali Agrokor nije samo krovna kompanija, većina je radnika u operativnim kompanijama. Ako Agrokor propadne, to ne znači da će propasti Konzum, Jamnica, Ledo ili neka druga društva. Najveća sigurnost je jako tržište rada jer u hrvatskoj imamo izrazit porast broja zaposlenih u posljednjih dvije godine. Sigurnost svakog radnika je da on zapošljiv. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je danas vlasnik Agrokora?

Todoriću se pripisuje ono što je i što nije. On je imao poslovni put koji se pokazao neuspješan, što ne znači da je on iracionalni preuzimao rizike. Ako netko u takvoj strategiji napravi loše, ne znači da je to namjerno napravio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li li bio potreban ovakav zakon ili je trebalo pustiti tržištu da riješi ovu situaciju?

Mislim da je zakon bio potreban u ovom obliku, ali treba se provesti dobro. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pogledajte u prilogu.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo