Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
LJETO POTROŠAČA

Akcije, sezonska sniženja, rasprodaje i popusti: Znate li razliku i svoja prava?

Danas je počelo ljetno sezonsko sniženje, a kad kupujete na sniženju imate ista prava kao i u redovitoj prodaji

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vijesti.hr/ 1.7.2019. u 12:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ljetno sezonsko sniženje započinje 1. srpnja i može trajati najdulje 60 dana, a u okviru sezonskog sniženja, redovna cijena i nova snižena cijena mora biti jasno, vidljivo i čitljivo iskazana. Sezonsko sniženje samo je jedan od posebnih oblika prodaje, a podsjetimo i da kad kupujete na sniženju, rasprodaji ili akcijskoj prodaji - imate ista prava kao u redovitoj prodaji.

Prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji smatra se posebnim oblikom prodaje. Takav način prodaje obuhvaća, između ostalog, akcijsku prodaju, rasprodaju, sezonsko sniženje, prodaju proizvoda s greškom i prodaju proizvoda kojima istječe rok uporabe.

Prilikom obavljanja posebnog oblika prodaje, trgovac je dužan istaknuti cijenu u redovnoj prodaji i cijenu tijekom trajanja posebnog oblika prodaje, osim u slučaju ugovora sklopljenih izvan poslovnih prostorija i ugovora sklopljenih na daljinu te u slučajevima kada posebni oblik prodaje traje najdulje tri dana.

Ako trgovac, kao poseban uvjet prodaje, odobrava popust za pojedine proizvode ili skupine proizvoda, tada je dužan jasno, vidljivo i čitljivo istaknuti cijenu, kao što se ističe prilikom posebnih oblika prodaje.

  • Akcijska prodaja

Akcijska prodaja je prodaja određenih proizvoda po cijeni koja je niža od cijene tog proizvoda u redovnoj prodaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
  • Rasprodaja

Rasprodaja je prodaja proizvoda po nižoj cijeni u slučaju prestanka poslovanja trgovca, kada je poslovanje trgovca ozbiljno ugroženo, kod prestanka poslovanja u dosadašnjim poslovnim prostorijama, kod prestanka prodaje određenog proizvoda te kod obavljanja složenijih građevinskih radova unutar ili na poslovnim prostorijama.

  • Sezonsko sniženje

Sezonskim sniženjem smatra se prodaja proizvoda po sniženoj cijeni nakon proteka sezone i to najviše dva puta godišnje. Zimsko sniženje započinje od 27. prosinca, a ljetno od 1. srpnja i može trajati najdulje 60 dana.

Upravo se čita

Image
odlučio je 'ganjati pravdu'

'Došao sam na glasovanje i krenuo se potpisati, kad ono - na popisu moj pokojni djed Dragutin...'

Image

Počela prava ljetna sezonska sniženja: Znate li razliku između rasprodaje, akcije i sezonskog sniženja?

Fotogalerija
Image

Počela prava ljetna sezonska sniženja: Znate li razliku između rasprodaje, akcije i sezonskog sniženja?

Fotogalerija

U okviru sezonskog sniženja iskazuju se redovna cijena i nova snižena cijena.

Ukoliko u razdoblju sezonskog sniženja nisu prodani svi proizvodi, trgovac može nastaviti s prodajom proizvoda po sniženoj cijeni sve do isteka zaliha, a takvu prodaju nije dopušteno oglašavati kao sezonsko sniženje.

  • Proizvod s greškom

Proizvode s greškom trgovac mora fizički odvojiti te jasno, vidljivo i čitljivo obilježiti na proizvodu ili na prodajnom mjestu da je riječ o prodaji proizvoda s greškom, te mora upoznati potrošača u čemu se sastoji greška na proizvodu.

Ako je trgovac jasno ukazao na grešku, za kupljenu robu ne možete tražiti povrat novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
  • Proizvod kojem istječe rok uporabe

Proizvod koji se prodaje po nižoj cijeni od cijene u redovnoj prodaji jer mu istječe rok uporabe mora imati dodatno jasno, vidljivo i čitljivo istaknut krajnji rok uporabe.

  • Prava kupca

Za kupnju na sniženju kupac ima ista prava kao u redovnoj prodaji, a možete provjeriti i kada je moguća reklamacija proizvoda i usluga s nedostatkom.

  • Savjeti i prijave

Savjet možete dobiti preko besplatnog potrošačkog telefona 0800/414-414, a upiti se zaprimaju svakog radnog dana od 10 do 14 sati.

Pitanja u vezi svojih prava ili zahtjev za inspekcijski nadzor možete uputiti i putem aplikacije Centralni informacijski sustav za zaštitu potrošača.

Vijesti.hr/ 1.7.2019. u 12:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
borba s konkurencijom

Obitelj koja mora uništiti 150 tisuća kokoši podnijela kaznenu prijavu USKOK-u: 'Znamo da su oni to skuhali...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba