MEĐUNARODNI BONTON / Provjerili smo protokol kojeg se Vučić je/nije pridržavao. Ako su mogli Macron, Sanna Marin i druge svjetske face

Image
Foto: PIXSELL/AP IMAGES

Način na koji je Vučić htio ući u Hrvatsku bez odborenja je zapravo skandal i Hrvatska je napravila jedini mogući potez, a to je da mu se zabrani ulazak

18.7.2022.
16:00
PIXSELL/AP IMAGES
VOYO logo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je privatno posjetiti Jasenovac i Pakrac, no hrvatske vlasti mu nisu dopustile ulazak u zemlju.

Informaciju su pustili iz Plenkovićeve vlade. Izvori iz vlade rekli su da je Vučić kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni posjet Jasenovcu, odnosno spomen-području na kojem se u vrijeme NDH nalazio ustaški koncentracijski logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svjetskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je Pupovca da mu se pridruži i rekao da, ako smatra da je potrebno, o njegovu posjetu obavijesti hrvatsku vladu, što je Pupovac i učinio. Bez službene obavijesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije s veleposlanstvom, Vučić je htio prijeći granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njezina entiteta Republike Srpske, i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac.

O čemu se zapravo radi? Zašto je Vučiću zabranjen ulazak u Republiku Hrvatsku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor je zapravo jednostavan - nije se pridržavao protokola, a kada se dužnosnik ne pridržava protokola u očima diplomacije to je: bahato, nepristojno, nekulturno i potpuno neprimjereno.

Da smo, na primjer, i dalje dio bivše države tu bi bila sasvim druga priča. Onda se ne bi radilo o diplomatskom državnom posjetu već o običnom posjetu predsjednika unutar države, ali eto to nije više tako 30 godina, no možda je Vučić u ovom slučaju to smetnuo s uma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sve zbog oluje? /

Hrvatska će odobriti Vučiću dolazak u Jasenovac, doznalo se i kada najranije: 'Nemamo ništa protiv'

Image
sve zbog oluje? /

Hrvatska će odobriti Vučiću dolazak u Jasenovac, doznalo se i kada najranije: 'Nemamo ništa protiv'

Srbija i Hrvatska objavile su prosvjedne note

Vučić kao predsjednik države ne može doći u privatni posjet niti bilo kakav posjet Hrvatskoj (službeni, radni, državni), a da se o tome ne postigne dogovor između dvaju ministarstva vanjskih poslova i protokola gdje su uključene SOA i BIA te MUP Hrvatske i Srbije.

I Vlada RH i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova imaju svoj Ured za protokol koji se bavi ovim i sličnim pitanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad smo kod protokola, diplomatski su običaji da se na službenim sastancima predsjednici sastaju s predsjednicima, a premijeri s premijerima. Naravno da je radi rješavanja nekih pitanja korisno igrati na dobre prijateljske odnose.

Posjeti državnika i službenih osoba moraju biti najavljeni i planiraju se tjednima i mjesecima unaprijed. Organiziraju se prema diplomatskim konvencijama te se vlade obavještavaju i o privatnim posjetima, primjerice ljetovanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija i Hrvatska objavile su prosvjedne note koje su razmijenile oko Vučićevog posjeta.

"Prigodom planiranja svakog posjeta stranih dužnosnika, vrijeme, priroda i program posjeta trebaju biti predmet službene komunikacije i dogovor obiju strana", citirao je jučer ministar Grlić - Radman iz note upućene Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije želio ni potvrditi ni zanijekati da je saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac osoba koja je o tome izvijestila hrvatsku Vladu, kako su prenijeli mediji, tek je rekao da su o tome doznali "preko neslužbenih kanala".

"Prekršen je protokol", sažeo je Grlić Radman. "Predsjednik države je štićena osoba i to zahtijeva angažman hrvatskih vlasti", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi to doživljavamo nedobronamjernom" i ne kao "iskren dolazak", ne kao "odavanje pijeteta žrtvama" već je više motiviran zadovoljenjem unutarnjih političkih potreba u Srbiji prije formiranja srbijanske vlade", rekao je.

Nemoj dolaziti ako nisi pozvan ili se barem najavi

Kada već spominjemo diplomatski protokol bio bi i red da se objasni što je to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, postoje određeni diplomatski i određeni sigurnosni protokoli. Od onoga trenutka kad predsjednik jedne strane države, pa tako u ovom slučaju predsjednik Vučić, uđe u Republiku Hrvatsku, sva nadležnost po pitanjima sigurnosti je u rukama hrvatskih službi i hrvatskog MUP-a.

U međunarodnoj politici, protokol je ključan dio diplomacije i državnih poslova. Protokol je pravilo koje opisuje kako bi se neka aktivnost trebala obavljati, posebno u području diplomacije. Određuje ispravno i općeprihvaćeno ponašanje u državnim i diplomacijskim pitanjima, kao što je pokazivanje primjerenog poštovanja prema šefu države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednostavno rečeno: protokol se obično opisuje kao međunarodni bonton, ili nemoj dolaziti ako nisi pozvan u goste ili se nisi prethodno najavio i dodatno daj barem pokucaj kad dolaziš i obriši cipele na otiraču prije ulaska u kuću. Ako su mogli i Emanuel Macron i Sanna Marin te mnoge druge svjetske face, valjda može i Vučić.

Kada govorimo upravo o državnom posjetu šefa strane države on se u diplomaciji najčešće odvija na poziv predsjednika ili premijera države, pri čemu je on ujedno i službeni domaćin za vrijeme trajanja državnog posjeta. To se često zove i državni prijem. Državni posjeti smatraju se najvišim izrazom prijateljskih bilateralnih odnosa dviju suverenih država, a općenito ih karakterizira naglasak na službenim javnim ceremonijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I da nije bilo zabrane, posjet bi se teško uopće dogodio bez najave

Manje formalni posjeti od državnog posjeta drugoj zemlji s manjim naglaskom na ceremonijalne događaje, bilo šefa države ili šefa vlade, mogu se klasificirati kao službeni posjet, službeni radni posjet, radni posjet, posjet kao gost vlade ili privatni posjet.

I svaki od navedenih posjeta ima svoj protokol, od onih s najvišim stupnjem službenosti do onih s minimalnom ili nikakvom, pa čak i privatni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je Vučić svoj posjet odlučio napraviti službenim i zaista obavijestiti Vladu ili ministarstvo mogao je dobiti pravi pravcati službeni posjet u hrvatskom stilu:

  • mogao se prošetati ispred Banskih dvora s premijerom Plenkovićem ili se sastati na Pantovčaku s predsjednikom Milanovićem
  • mogao je sudjelovati na smotri počasne vojne straže
  • mogao mu je orkestar odsvirati himnu
  • mogli su ići na službeni ručak ili večeru ili čak i oboje
  • bili bi mu plaćeni svi troškovi
  • mogao je čak dobiti i darove
  • mogao je posjetiti i zakonodavna tijela zemlje domaćina, često sa šefom države koji je u posjetu pozvan da se službeno obrati okupljenim članovima zakonodavnog tijela
  • mogao se slikati na svakom koraku i obratiti medijima
  • mogao je posjetiti i druge znamenitosti, a ne samo Jasenovac i Pakrac
  • mogao je izaći i iz nekog hrvatskog frižidera ili položiti vijenac žrtvama stradanja u Domovinskom ratu, eto na primjer na Mirogoju, ili još bolje u Vukovaru

Način na koji je Vučić htio ući u Hrvatsku bez odobrenja je zapravo skandal i Hrvatska je napravila jedini mogući potez, a to je da mu se zabrani ulazak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da Vlada i nije neslužbeno saznala za namjere predsjednika Vučića te da nije prethodno poslala prosvjednu notu, male su šanse da bi hrvatska granična policija dopustila ulazak Vučiću bez da o tome ne obavijesti Vladu. Dakle, posjet bi se teško uopće dogodio bez najave.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo