jednostavan proces / Ako ne znaš što ćeš, osnuj stranku: u Hrvatskoj registrirane 322 stranke, preživjelo ih samo pola

Jučer je osnovana jubilarna 322 druga stranka u Hrvatskoj otkako je Hrvatske. Ovaj put sreću sa strankom su potražili Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić i ekipa koja je izašla iz HNS-a

10.7.2017.
22:49
VOYO logo

Registrom političkih stranaka u 26 je godina - prodefiliralo 322 imena! Od HSLSa - prve prijavljene stranke u Hrvatskoj, do Glasa – stranke Anke Mrak Taritaš, prijavljene jutros.

S obzirom na to da se 320 kuna skuplje, sporije i teže prijaviti za mjesečnu kartu gradskog prijevoza, nije neobično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Registriranje političke stranke jednostavno je i jeftino. Trebate imati 35 kuna, osmisliti ime koje ne treba biti ni kratko ni pretjerano pametno i napisati osnovnu ideologije.

I to zajedno sa statutom stranke treba donijeti u ministarstvo uprave. Jedini uvjet i prva kvaka je skupljanje 100 potpisa potrebnih, punoljetnih suosnivača. Osnivačke skupštine stranaka uglavnom nisu javne, mogu biti i u gostionici, pa se tako tih 100 potpisa lako mogu skupiti i neregularno. Uz to, nakon prijavljivanja više nikad ne treba dokazivati ima li stranka 100 članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se stranka ne skuči u neki gradski prostor, moraju prijaviti nekakvu adresu. Službenici im odmah kažu da ta adresa ne mora imati veze s istinom, pa su nam iz najnovije stranke Glas priznali da su prijavili kućnu adresu glasnogovornika Anke Mrak Taritaš.

Kako brzo niču, tako se i gase. Os postanka hrvatske države ugašeno ih je 156!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je demokratska država i mi ne smijemo otežavati osnivanje političkih stranaka, zašto, jer je djelovanje političkih stranaka je temelj demokracije", Lovro Kuščević, ministar uprave.

Tako demokracija omogućava i mijenjanje stranka prema potrebi. Predrag Šustar, riječki laburist u koracima prema poziciji ministra obrazovanja, prvo se učlanio u HDZ. Gordana Rusak, poznata je po šaranju.  Most, pa Hrid, pa klub HSLS-a pa lista Milana Bandića, u godinu dana. Pokušala je I ući u klub HSUa - što je završilo Uskokovom istragom. Predzadnja nova stranka Neovisni za Hrvatsku ne bi postojala da Esih u Sabor nije ušla na listi HDZ-a, a zatim se okrenula protiv njih i povela Hasanbegovića sa sobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjedoci smo da osim nekih protestnih bljeskova koji se dogode u Hrvatskoj, to se više manje svodi na 3,4 stranke koje su jedine relevantne u Hrvatskoj", Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik (SDP).

"Nastanak Mosta i Živog zida, to treba gledati u kontekstu protestatorskog bazena birača koji nisu zadovoljni s onim što daje HDZ I SDP", Ivan Čelić, saborski zastupnik HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kad netko nije zadovoljan, bez obzira na ideologiju, onda stranka - koalira.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo