poskupljenje / Ako pripremate budžet za more, dobro je znati: cestarine poskupljuju, provjerite za koliko

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kako navode iz HAC-a, model sezonskih cijena cestarina jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru

4.6.2018.
13:30
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Od 15. lipnja na snagu stupaju nove sezonske cijene cestarina. Sezonske cijene na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) trajat će sve do 14. rujna.

"Sezonske cijene cestarine uvode se za I.A, I. i od ove godine i  za II. skupinu vozila, a na III. i IV. skupine vozila  se ne primjenjuje. U sezonskom razdoblju jedinična cijena cestarine za vozila I.A, I. i II. skupine povećava se za 10% .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Model sezonskih cijena cestarina, koji je uveden prošle godine, tijekom 3 ljetna mjeseca u razdoblju pojačanog intenziteta prometa, jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru.

Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40% ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ukupnom prometu vozila najveći  udio  vozila čine I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi). Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima", stoji u priopćenju HAC-a.

Tablicu sa starim i novim cijenama pogledajte u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: HAC
Image
Foto: HAC
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo