zadnja ponuda / Ako se HDZ i Most ne dogovore idući tjedan, Plenković je pripremio 'plan B'

Uoči odlučujućeg tjedna između HDZ-a i Mosta oko sastavljanja Vlade, napetost je sve veća. RTL Danas doznaje detalje koji ukazuju na to kako situacija među pregovaračkim stranama, uopće nije tako idlična

1.10.2016.
18:58
VOYO logo

Unatoč idiličnoj atmosefri koja se servira kamerama, dogovora o podjeli vlasti već 20 dana još nema. 

"HDZ ima jake karte i ima čak nekakve alternative. Most igra sa malim slabijim kartama i pokušava izvući sve što može. Možda i traže previše, ali sada je stav samo na blefiranju i hoće li uspjeti izblefirati do kraja da dobiju više nego zaslužuju", istaknuo je politički analitičar Krešimir Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ je navodno Mostu dao rok do ponedjeljka. Ponuda glasi 5 ministarstava plus potpredsjedničko mjesto. Međutim s druge strane Most diže ulog i - želi poziciju predsjednika Sabora.

Hoće li Andrej Plenković Mostu ustupiti mjesto šefa Sabora, to je zadnji element koji se pojavio u ovim pregovorima. Pozicija predsjednika parlemanta itekao je moćna jer radi se o drugom čovjeku u državi po političkoj snazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ ističe kako su do sada bili fer i uopće nisu pregovarali s alternativnim partnerima koji im nude podršku. Most je pak zadovoljan s prihvaćanjem njihovim sedam  jamstava. Oporba vjerojatnoj novoj vlasti smatra da su pregovori opet nepotrebno razvučeni.

"Oni već godinu dana pregovaraju i nikako da završe i onda se idu vikendom odmarati. Nema vremena za odmor u ovakvoj situaciji", komentirao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ ima alternativu za slaganje Vlade i bez Mosta. Matematički puno nestabilniju, ali i politički teže izdržljiviju s Mostom kao potencijalno nezgodnom oporbom za vratom. Zato većina smatra da će Plenković pomiriti visoke apetite i realnost te sa Petrovom ipak postići dogovor. No mnogim HDZ-ovcima sada je strepljenje iscurilo i očekuju konačan dogovor do sljedećeg tjedna. Isto vjerojatno i očekuju građani koji su političare i ovlastili da se prevenstveno brinu za njih a ne za sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo