RADIMIR ČAČIĆ / 'Ako stanemo iza Horvata očekujemo da se kažu dvije jasne stvari. Demontiranje države? Mislim da je premijer malo osjetljiv na to'

Čačić je kazao da se ne slaže s tezom o nekima koji demontiraju državu, a komentirajući obnovu kazao je da je najodgovornija osoba premijer

18.1.2022.
19:00
VOYO logo

Obnova će zasigurno biti jedna od ključnih tema sutrašnjeg aktualnog prijepodneva Hrvatskog sabora jer zastupnici se nakon jednomjesečne stanke vraćaju u klupe! 10. sjednica potrajat će do ožujka, prema potrebi i dulje. 

Bit će dinamično, jer na dnevnom je redu više od 160 točaka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor će sutra raspraviti i premijerovo izvješće o sastancima EU vijeća, a već ovog tjedna znat ćemo i kako stoji oporba koja se sastaje na inicijativu Anke Mrak-Taritaš kako bi dogovorili taktiku oko opoziva ministra Darka Horvata kojeg podržava vladajuća koalicija koja se danas okupila u Banskim dvorima.

A i za aktualac sutra vladajuća većina se pripremala na sastanku koalicije. Jedan od njezinih predstavnika šef Reformista Radimir Čačić bio je gost RTL-a Danas. S njim je razgovarao RTL-ov reporter Adrian de Vrgna

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAMJENIK GRADONAČELNIKA TOMAŠEVIĆA /

Korlaet o obnovi: 'Ne vjerujem da je ostvarivo ono što je rekao Horvat. Zagreb? Početkom ožujka prva zgrada i prva kuća'

Image
ZAMJENIK GRADONAČELNIKA TOMAŠEVIĆA /

Korlaet o obnovi: 'Ne vjerujem da je ostvarivo ono što je rekao Horvat. Zagreb? Početkom ožujka prva zgrada i prva kuća'

Čačić je na početku komentirao najavljenu akciju oporbe koja traži odgovor ministra Horvata ali i premijera Andreja Plenkovića zbog obnove, te komentirao tko je kriv zbog sporosti čitavog procesa.

"Najodgovornija osoba je premijer. U stvarnom životu, odgovornost je na ministru koji vodi resor. Da su građani zadovoljni, nisu, opravdano nisu zadovoljni. Brzina obnove, bez obzira na ponovljeni potres u Zagrebu, prije dvije godine prvi pa drugi, dvije godine je prošlo i rezultati ni blizu dovoljni. Sustav nije čisto postavljen kao ni vertikala, to treba mijenjati. Premijer će odgovarati za to hoće li odraditi svoj posao. Novac iz EU fonda? To su dvije teme. Ovo nije dovoljno dobro, odgovornost je na premijeru, Vladi i resornom ministru. Ako stanemo iza ministra kao Reformisti očekujemo da se kažu dvije jasne stvari. Prva - da nitko od ljudi koji su u kontejnerima neće iduću zimu dočekati u kontejnerima, da će svi biti u kućama. To je zadatak koji nije mogao biti izvršen u godinu dana, to je jasno, ali do 1.12. može biti. To je obveza koju ministar mora reći, iza nje stati i odgovarati", kazao je Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje može li u tom slučaju Horvat očekivati njihovu potporu, Čačić je kazao: "Tako je", te nastavio:

"Drugo - u povratu novca, jasno je da dvostruki potres je dobar argument za razgovor s EU. To je na premijeru, ministru, Vladi, da obrazloži produženje roka i kad se to riješi mora se jasno reći da mi nećemo vraćati novac. Ne postoje tu alibiji. Mi smo ga izgubili", kazao je Čačić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da je to odgovornost premijera i drugih ministarstava. Komentirao je i da postoji dogovor da će se Horvata braniti u Saboru.

"Očekujem dva jasna stava. Ima puno tema. Grad Zagreb nije odradio svoj posao. Taj dio infrastrukture, voda, kanalizacija, to je milijarda štete za dobar dan da ih je Grad prikazao, ali nisu počeli na tome raditi. Pustimo priče tko je još kriv", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i slučaj sa stanom u kojem je Zvonimir Frka Petešić i izjavu Darka Horvata da se po pitanju tog stana "dogodila samoobnova". 

"Dobro je rekao, porazgovarao sam i s Frkom Petešićem koji je korektan, ozbiljan i pošten čovjek. Ne radi se o njegovom stanu nego stanu u vlasništvu Državnih nekretnina u kojem on živi. U toj kući su igrom slučaja stanari građevinski poduzetnici koji su okupili druge stanare, ponudili da to obnove i da to prezentiraju kad dođe Zakon i dobije povrat novca. Država nije smetala, rekla je ako ste se složili i to je sve", kazao je Čačić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i navode o nekima koji demontiraju državu.

"Ne slažem se s tom tezom. U politici i opoziciji ćete naći ljude koji funkcioniraju po principu ubij mi kavu, susjedu dvije. Bez obzira što je šteta za državu, ali da bi prikupili poenčić... Mislim da je premijer malo previše osjetljiv na tu temu", kazao je Čačić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo