mirela holy gošća rtl direkta / 'Ako uđemo u parlament, sjest ćemo s lijevom opcijom, ali neću tražiti nazad svoje ministarstvo!'

'Ukoliko uđemo u parlament i ako će isključivo od Oraha ovisiti raspisivanje novih izbora, mi ćemo sjesti za stol s lijevom opcijom i pokušati dogovoriti programsku suradnju. To podrazumijeva da mi nećemo biti u Vladi, da ćemo podržavati manjinsku vladu', poručila je Mirela Holy

15.10.2015.
22:47
VOYO logo

U petak objavljujemo rezultate istraživanja za III. i VIII. izbornu jedinicu koje su tradicionalno bliže strankama centra ili ljevice, na kojoj se nalazi i Orah Mirele Holy, koja je bila naša gošća u RTL Direktu.

Očekujete li tu koji mandat u III. ili VIII. izbornoj jedinici?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi se nadamo, sad hoćemo li uspjeti osvojiti, to ćemo vidjeti, to će odlučiti građani.

Kako komentirate ovu visoku polarizaciju na desnicu i ljevicu, bar u ove četiri izborne jedinice koje smo dosad anketirali? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mene to nije pretjerano začudilo. U posljednjih par mjeseci, otkako se vidi jaka polarizacija hrvatske političke scene, mi smo bili svjesni toga da nam ne idu baš na ruku rezultati u Slavoniji i Dalmaciji.

Na čemu ćete vi temeljiti vašu kampanju? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi se za razliku od drugih političkih stranaka ne pokušavamo prikazivati kao treća varijanta već se prezentiramo kao drugačija politička opcija. Time pokušavamo dokazati da je Orah jedna politička opcija koja donosi vjerodostojnost, poštenje i koncentriranost na sadržaj politika. Mi smo se u ove dvije godine, koliko postojimo, fokusirali na programski dio, napravili smo 40 politika koje smo dali u javnu raspravu, dali građanima da se uključe. Smatramo da u Hrvatskoj nisu moguće promjene ako se ne naprave tri ključne reforme, koje ne odgovaraju velikim strankama. To je reforma javne uprave, pravosuđa i teritorijalnog ustroja. 

Konkretno, bude li se vaš mandat tražio za sastavljanje lijeve Vlade, što će biti vaš uvjet, hoćete li tražiti nazad ministarstvo zaštite okoliša? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nipošto. Ukoliko uđemo u parlament i ako će isključivo od Oraha ovisiti raspisivanje novih izbora, mi ćemo sjesti za stol s lijevom opcijom i pokušati dogovoriti programsku suradnju. To podrazumijeva da mi nećemo biti u Vladi, da ćemo podržavati manjinsku vladu. Vi kad jednom sjednete za stol i postanete suučesnik, onda vam je jako teško inzistirati o programu, ja to jako dobro znam jer sam jako dugo u politici.

Od danas je upotreba marihuane u medicinske svrhe legalna, je li sazrelo vrijeme da se razmisli i o potpunoj legalizaciji, tj. dekriminalizaciji marihuane? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi se zalažemo za potpuno legalizaciju indijske i industrijske konoplje zato što ni industrijska konoplja nije u potpunosti legalizirana, smije se koristiti samo sjeme, što je velika šteta jer je to jako potentna industrijska kultura.

Kako komentirate da je još dozvoljeno korištenje industrijske konoplje u prehrambene svrhe, a zabranjeno je u industrijske svrhe?  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da je to apsolutno apsurdno jer mi smijemo uvoziti proizvode koji sadrže CPD, možemo time poticati gospodarstvo drugih država, a našim gospodarstvenicima ne dozvoljavamo datim, prilično lukrativnim djelatnostima. Hrvatska je jako pogodna za uzgoj te industrijske kulture, zbilja je šteta da tu priliku ne iskoristimo. 

Prostitucija, vaši kolege zeleni u Njemačkoj se također zalažu za legalizaciju? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu se dosta razlikujemo. Moj stav oko prostitucije je poznat. Ja se zalažem za legalizaciju prostitucije, međutim, Orah se zalaže za primjenu tzv. skandinavskog modela koji podrazumijeva da pružatelji usluga budu dekriminalizirani, ali da se korisnici usluga kažnjavaju.

Kako procjenjujete rasplet izbjegličke krize, osobito što se Hrvatske tiče?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ovisi kako će postupiti Njemačka, moj je dojam da će zatvoriti granice jer je jako velik dio izbjeglica koje dolaze zapravo ekonomski migranti. Naravno da su prihvatni kapaciteti Njemačke relativno ograničeni. Ova kriva se treba riješavati na razini EU

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo