oglasio se bauk / 'Ako uklanjanje ćirilice u Vukovaru ispadne neustavno, vraćamo je u roku od 8 dana'

Image
Foto: RTL

Ministarstvo uprave najavilo je da će u roku od osam dana obustaviti primjenu Statutarne odluke o dvojezičnosti u Vukovaru, ako se odluka o uklanjanju ploča pokaže neustavnom

27.8.2015.
12:39
RTL
VOYO logo

Ministarstvo uprave priopćilo je da je u četvrtak zaprimilo obavijest vukovarskog Vijeća srpske nacionalne manjine, koje izmijenjeni Statut Grada Vukovara ocjenjuje neusklađenim s Ustavom i zakonima te najavilo da će, ocijeni li je neustavnom ili nezakonitom, u roku od osam dana obustaviti primjenu Statutarne odluke o dvojezičnosti.

Image
riješeno pitanje /

U Vukovaru izglasane izmjene Statuta po kojima više nema dvojezičnih ploča

Image
riješeno pitanje /

U Vukovaru izglasane izmjene Statuta po kojima više nema dvojezičnih ploča

"Sukladno članku 32. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, Ministarstvo uprave, ako ocijeni da su doneseni opći akti ili neka njihova odredba protivna Ustavu, Ustavnom zakonu ili posebnim zakonima kojima se uređuju prava i slobode nacionalnih manjina, obustavit će, u roku od osam dana, njihovu primjenu", ističu u Ministarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarsko vijeće srpske nacionalno manjine u srijedu je Ministarstvu uprave poslalo obavijest da je Statutarna odluka o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vukovara te odluka o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara u neskladu s Ustavom. Nije, smatraju, ni u skladu sa zakonima koji reguliraju prava nacionalnih manjina, Okvirnom konvencijom za zaštitu nacionalnih manjina te Europskom poveljom o regionalnim ili manjinskim jezicima.

U Ministarstvu napominju da se odluka o obustavi od primjene bez odgađanja dostavlja gradonačelniku, predsjedniku predstavničkog tijela koje je opći akt donijelo, a obavijest o donošenju odluke Savjetu za nacionalne manjine i vijeću nacionalne manjine na temelju čije je obavijesti odluka donijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku o obustavi, dodaju, potom prosljeđuju Vladi s prijedlogom za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom pred Ustavnim sudom te o tome obavještavaju Grad Vukovar. Obustava od primjene općeg akta prestaje ako Vlada ne pokrene postupak pred Ustavnim sudom u roku od 30 dana od dana zaprimanja odluke o obustavi, zaključuju u Ministarstvu uprave.

Vukovarsko Vijeće srpske manjine u svojoj se obavijesti ne poziva na odluke koje je, vezano uz pravo na ravnopravnu službenu uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, lani u kolovozu donio Ustavni sud, no predsjednik Vijeća Dejan Drakulić ističe kako to ne znači da smatraju da je Gradsko vijeće ispoštovalo odluke Ustavnog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni je sud tada, u odluci kojom je neustavnim proglasio raspisivanje referenduma 'o ćirilici', obvezao vukovarsko Gradsko vijeće da Statutom Grada urediti individualna prava pripadnika nacionalnih manjina na službenu uporabu svoga jezika i pisma te 'javnopravne obveze tijela državne i javne vlasti između onih navedenih u Zakonu o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina za koje smatra da odgovaraju životnim činjenicama i faktičnim okolnostima u Gradu Vukovaru, u opsegu koji ne ugrožava samu bit tih prava, a istodobno uvažava potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije početkom 90-ih godina 20. stoljeća te potrebu pravednog i pravilnog tretmana srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara'.

Gradsko vijeće Statut je izmijenilo prije desetak dana, ali njime nije predvidjelo postavljanje ćiriličnih natpisa na gradske institucije, trgove i ulice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo