holy o potencijalnim rezultatima / 'Ako uspijemo osvojiti jedan mandat bit ćemo ludo sretni'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Holy je istaknula da će, ukoliko ORaH-ov kandidat ili kandidatkinja uđe u EU parlament, provoditi politiku održivog razvoja i biti će dio frakcije Europske stranke zelenih.

25.5.2014.
21:20
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Prva na Listi ORaH-a za izbore za Europski parlament i predsjednica stranke Mirela Holy za Hinu je izjavila kako im je zacrtani cilj preći izborni prag, i bit će sretni ako taj cilj ispune, a ako uspiju osvojiti jedan mandat - bit će ludo sretni.

Holy je istaknula da će, ukoliko ORaH-ov kandidat ili kandidatkinja uđe u EU parlament, provoditi politiku održivog razvoja i biti će dio frakcije Europske stranke zelenih (EGP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Pojasnila je da je to u gospodarskom smislu "Zeleni novi dogovor" dekarbonizacija privrede, znači putem javnog financiranja ulaganje u obnovljive izvore energije i sve održive zelene prakse - održivi turizam, održiva poljoprivreda, sustavi gospodarenje otpadom, pročišćavanje otpadnih voda, ulaganje u vodni sektor, provedba i osmišljavanje održive adaptacijske strategije jer su, kako smatra, klimatske promjene najveća prijetnja i životu na Zemlji i gospodarstvu u cjelini.

Holy je rekla kako politika održivog razvoja otvara nova radna mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog toga je naša kampanja bila upravo usmjerena prema tome. Naime, statistički pokazatelji u cijeloj Europi pokazuju da realizacija projekata održivog razvoja, znači ne samo u obnovljivim izvorima energije, nego i u poljoprivredi, turizmu, u IT sektoru također te u cijelom nizu sektora koji se bave održivom potrošnjom i proizvodnjom, a to su sustavi gospodarenja otpadom - pokazuju više tisuća, čak i milijuna novih radnih mjesta", dodala je.

Nacionalni forum zadovoljan unatoč informacijama da ne prelazi prag

Koalicijska lista Nacionalnog foruma, Hrvatske socijalno-liberalne stranke, Primorsko-goranskog saveza i Liste za Rijeku, po neslužbenim informacijama s terena ne prelazi izborni prag, izjavio je novinarima potpredsjednik Nacionalnog foruma Drenislav Žekić dodavši da su bez obzira na takav rezultat zadovoljni kampanjom i izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako sada stvari stoje, nisam siguran da ćemo ostvariti naš izborni cilj, prijeći izborni prag i osvojiti jedan mandat u Europarlamentu, rekao je Žekić novinarima.

Image
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
Image
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Nositelj liste i predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić nije želio komentirati pojedinačne informacije s terena prije prvih izbornih rezultata, koje će Državno izborno povjerenstvo (DIP) objaviti u 23 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žekić je istaknuo da za sada raspolažu samo pojedinačnim neslužbenim rezultatima s birališta, jer nije bilo izlaznih anketa. Dodao je kako u Nacionalnom forumu i izbornu kampanju i rezultate u svakom slučaju ocjenjuju uspješnima nakon samo tri mjeseca prisutnosti na hrvatskoj političkoj sceni.

"U kampanji smo imali priliku predstavit se hrvatskim biračima i građanima, reći što zagovaramo i zastupamo i što je naše opredjeljenje", rekao je Žekić dodavši kako im je ova kampanja za europske izbore bila "sjajan trening za predstojeće parlamentarne izbore".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informacija o tome da lista br. 12, nositelja Nikice Gabrića, ne prelazi izborni prag, narušila je u početku euforičnu atmosferu u stožeru.

No, i dalje se s nestrpljenjem čeka 23 sata kada će DIP na konferenciji za novinare objaviti prve neslužbene i nepotpune rezultate izbora za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Savezu za Hrvatsku optimistični, očekuju najmanje jednog zastupnika

U stožeru Saveza za Hrvatsku optimistično je ozračje i predstavnici osam stranaka, koje su zajednički nastupile na listi broj 9, očekuju najmanje jednog zastupnika koji će ih u sljedećih pet godina zastupati u Europskom parlamentu.

Taj zastupnik, prema dogovoru, bio bi Stjepan Ribić iz HDSS-a. Ribić je direktor Regionalne razvojne agencije i sedam godina voditelj je predstavništva Slavonije i Baranje u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

"Nadamo se najmanje dva mandata, a i s jednim ćemo biti izuzetno zadovoljni, jer je to vrlo veliki uspjeh osam stranaka koje su bile u svojevrsnoj medijskoj blokadi u izbornoj kampanji", rekao je Ribić. Poručio je da će svoje sedmogodišnje iskustvo, ako postane europski zastupnik, znati iskoristiti za dobrobit Hrvatske.

U stožeru su se okupili predstavnici stranaka koje čine Savez za Hrvatsku, no ipak službeno obraćanje nositelja liste Milana Kujundžića očekuje se iza 23 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laburisti se nadaju jednom mandatu

Do pojave ORAH-a na sceni, treća politička opcija po Crobarometru, bili su Hrvatski laburisti. Laburisti su u prošlom mandatu imali jednog zastupnika u Europskom parlamentu, Nikolu Vuljanića. Prema Crobarometru trenutačno su četvrta snaga u državi.

Vuljanić nije želio predviđati kakvi će biti rezultati izbora poručivši tek kako treba pričekati službene rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

"Nisu dobri rezultati, prema onome što znamo, trenutno smo peti. Žao im je što građani nisu prepoznali naš trud u kampanji. Ipak, nadamo se jednom mandatu", rekao je Vuljanić.

"Pričekat ćemo rezultate! Napravili smo u ovoj kampanji sve što smo mogli, pa ako je to dovoljno - bit će nam drago, a ako to nije bilo dovoljno onda očito nešto treba drugačije", izjavio je Vuljanić večeras novinarima u kongresnom centru Antunović, u kojem Laburisti očekuju izborne rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laburisti su u prošlom mandatu imali u Europskom parlamentu jednog zastupnika i to Nikolu Vuljanića.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) će na konferenciji za novinare u 23 sata objaviti prve neslužbene i nepotpune rezultate izbora za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo