TJEDNA PROGNOZA ŽELJKE POGAČIĆ / Aktivnosti na otvorenom obavite do srijede, a nakon toga pripremite kišobrane i topliju odjeću!

Image
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell

Sigurno je da će drugi dio tjedna i na moru biti svježiji od dotadašnjeg

30.9.2019.
12:21
Nikola Čutuk/Pixsell
VOYO logo

U prvi pravi jesenski mjesec ulazimo uz iznadprosječnu toplinu, s temperaturama četiri ili pet stupnjeva višim od prosječnih za početak listopada. Južina će jačati pred promjenu vremena koja stiže u srijedu. Kako to uobičajeno i biva, dolazak snažnog poremećaja u Alpe potaknut će stvaranje Genovske ciklone, a s njezinim premještanjem na jug stiže i osjetno hladniji zrak. Na vrhovima najviših planina susjedne BiH past će prvi sezonski snijeg, a zabijeliti bi se mogli i najviši hrvatski vrhovi. Slijedi svježiji dio jeseni.

Sutrašnje će jutro biti pretežno oblačno, u većini kopnenih predjela uz niske tmurne oblake. U gorju može pasti i malo kiše. Do podneva će se u velikom dijelu zemlje sasvim razvedriti pa će poslijepodne biti sunčano i ugodno uz temperaturu oko 25 °C, na istoku moguće i koji stupanj više. Srijeda će u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj početi sunčanim i suhim vremenom, ali imajte sa sobom kišobran jer bi tijekom dana već mogli pokisnuti. Pljuskovi će prema kraju dana biti sve češći, a u noći na četvrtak i izraženiji uz jaku grmljavinu. U većem dijelu zemlje do četvrtka ujutro past će između 20 i 40 litara kiše po četvornome metru, što je skoro polovina količine koja uobičajeno padne tijekom cijelog listopada. Uz to, zapuhat će i hladan sjeverac. Potpuni prestanak kiše izgledan je u četvrtak poslijepodne, a razvedravanje u petak. Uz umjeren sjeverac i temperaturu oko 10 stupnjeva nižu nego početkom tjedna, vjerujem da će mnogi posegnuti i za kaputom. Jutra će u drugom dijelu tjedna biti prohladna, u gorju vrlo hladna, moguće i niže od 4°C. Uz više sunčana vremena poslijepodnevne će temperature postupno rasti, za vikend ponovno na oko 20°C, pa će slojevita odjeća biti najbolje rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: vijesti.hr
Image
Foto: vijesti.hr

U utorak i na moru toplo, poslijepodne i do 26 °C. Dok na Kvarneru postoji vjerojatnost da iz tamnih oblaka padne poneka kap kiše, u Dalmaciji će prevladavati sunčano vrijeme, pogodno za obavljanje berbe i ostalih radova na otvorenome prije izraženije promjene vremena. Iako će povremenih pljuskova na sjevernom Jadranu biti već u srijedu prijepodne, prema kraju dana bit će češći i jači. Najviše se kiše zapravo očekuje kasnije navečer i u noći na četvrtak. Očekuju se i izraženije nevere koje bi mogle napraviti i štetu. Jako će jugo na sjevernom dijelu Jadrana u srijedu navečer okretati na lebićadu i pulenat, a u noći na četvrtak u Istri i Primorju zapuhat će bura. Do jutra će pod Velebitom ojačati na jaku s udarima preko 100 km/h. Nevere i olujna bura u Dalmaciju vjerojatno stižu tek u četvrtak. Sigurno je da će drugi dio tjedna i na moru biti svježiji od dotadašnjeg. Krajem tjedna ponovno sunčanije, a uz slabiji vjetar bit će i znatno ugodnije.

Image
Foto: vijesti.hr
Image
Foto: vijesti.hr

Dakle, radove na otvorenom valja obaviti prije srijede ili pak pričekati stabilniji kraj tjedna. U srijedu i četvrtak kišobrane u ruke i jedan sloj odjeće više. Detalje o vremenu po regijama svaki dan donosimo u RTL-u Danas u 18:30 i Vijestima u 16:30, a prognoze, za svaki slučaj, redovito za vas objavljujemo i na našoj Facebook stranici i Instagram profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo