NOVA BLAMAŽA / Aktualni članovi uprave INA-e drže se za fotelje, predložene zamjene u njih ne žele: 'Epska nesposobnost...'

Iz Banskih dvora jučer su potvrdili da će kao nove članove uprave predložiti redovitog profesora sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Hrvoja Šimovića, naftnog stručnjaka i poduzetnika Miroslava Skalickog, te Emanuela Kovačića, INA-inog direktora koji u Upravu ipak neće

20.9.2022.
19:10
VOYO logo

I dok se aktualni članovi uprave INA-e drže za fotelje, u njih zasjesti ne žele predložene zamjene. Iako je prvo pristao, a vlada ga predložila, Emanuel Kovačić se na kraju zahvalio.

"Nije to nikakva izvanredna situacija nego je čovjek iz osobnih, obiteljskih razloga rekao da to ne može prihvatiti", rekao je Damir Habijan, saborski zastupnik HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Banskih dvora jučer su potvrdili da će kao nove članove uprave predložiti redovitog profesora sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Hrvoja Šimovića, naftnog stručnjaka i poduzetnika Miroslava Skalickog, te spomenutog Kovačića, INA-inog direktora koji u Upravu ipak neće.

"Kako bi se ono reklo a je im i trajao. To samo pokazuje sad već epsku nesposobnost Vlade RH u izboru kadrova i epsku sposobnost kadrova koje je izabrala Plenkovićeva Vlada za sudjelovanje u korupcijskim aferama", rekao je Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EMANUEL KOVAČIĆ /

Vlada jučer predložila tri nova hrvatska člana uprave INA-e, jedan je odmah odustao

Image
EMANUEL KOVAČIĆ /

Vlada jučer predložila tri nova hrvatska člana uprave INA-e, jedan je odmah odustao

Dok vlada ne imenuje novog trećeg kandidata, odgođena je sutrašnja sjednica Nadzornog odbora. Bivši ministar gospodarstva u vrijeme prodaje prvog dijela INA-e Ljubo Jurčić hvali budućeg člana Uprave Šimovića.

"On je uključen u mnoge praktične poslove u gospodarstvu, tako je on u ovom slučaju izvrstan izbor za ovu situaciju", kaže Ljubo Jurčić, bivši ministar gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A jedan od poslova - koji je Šimović, inače u vrlo dobrim odnosima s bivšim ministrom Ćorićem i aktualnim Primorcem, obavljao je u Revizijskom odboru INA-e baš u vrijeme Škugorovih ugovora. Odmah po izbijanju afere ministar Filipović je za RTL najavio detaljno češljanje svih sustava kontrole…

"S posebnim osvrtom što je radila interna revizija, što je radila eksterna, odnosno komercijalna revizija, kakva je bila uloga revizijskog odbora", rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali prije nego su istražitelji završili kontrolu, čovjeka koji je bio zadužen za reviziju, Vlada planira instalirati u upravu. A iz te uprave trenutni članovi ne žele ni nakon premijerovih poziva na ostavke.

"Ako vlada ne bude imala dovoljno jake argumente da ih prisili, da im zavrne ruku, nema vam ništa od toga", kaže Bauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da sam ja premijer oni ne bi 24 sata izdržali na čelu Uprave INA-e. Država ima mehanizme. Koji su to? Pa evo, gospodin Niko Dalić - njegova žena je u Upravi Podravke, je l' tako? Vi to predlažete ucjenu? Ja predlažem sve što je na raspolaganju", rekao je Nikola Grmoja

U HDZ-u su ih spremni smijeniti bez otpremnina, kojim pravnim manevrom, ne otkrivaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima pravnih načina da se u ovom slučaju, čak i ako ne žele dobrovoljno otići da ostanu bez otpremnine. Mislim da će o tome biti u narednim danima riječ", rekao je Damir Habijan, saborski zastupnik HDZ-a.

A nakon što u vladi nađu zamjenu zamjene - nove članove Uprave potvrdit će Nadzorni odbor idućeg tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo