koeficijent raste 2 posto / Aladrović: 'Razmišlja se da se dani u štrajku plate'; Divjak: 'Zadovoljna sam. Dva nije šest, ali...'

Image
Foto: Duško Jaramaz/Patrik Macek/Pixsell

Divjak je kazala je da dogovor postignut u srijedu predstavlja početnu poziciju za pregovore sa sindikatima

31.10.2019.
9:17
Duško Jaramaz/Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Ministar rada i mirovinskog osiguranja Josip Aladrović izjavio je u četvrtak kako Vlada razmišlja "u smjeru da plati dane obrazovnim sindikatima koje su proveli u štrajku", poručivši da nikome nije potrebno dodatno zaoštravanje situacije.

Aladrović je novinarima uoči sjednice Vlade rekao da će pozvati sindikate na sastanak idući tjedan na kojem bi trebali razgovarati o kolektivnom ugovoru, ali i jučerašnjoj ponudi da se koeficijenti od 30. lipnja podignu za dva posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijelo vrijeme ista priča, mi nešto ponudimo, s druge strane se odbija. Vrlo je intenzivno traženje onoga što su na početku započeli, mi ćemo doći s ponudom pa ćemo vidjeti. Tražili su razgovor, razgovor će imati", rekao je Aladrović.

Na upit hoće li učiteljima i nastavnicima biti plaćeni dani u štrajku, ministar rada je poručio da nikome nije potrebno dodatno zaoštravanje situacije. "Razmišljamo u smjeru da ih platimo, ali vidjet ćemo i kasnije što možemo očekivati od tih razgovora i koliko taj štrajk ima smisla", rekao je istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo u pregovorima, odnosno razgovorima, u samom postupku mirenja nudili do četiri posto. Više nego što je sad. To je odbijeno i bilo je formulirano u kontekstu dodatka koji bi bio dio granskog kolektivnog ugovora. Jučer se ponudilo dva posto", rekao je Aladrović, dodavši da Vlada ima u planu do 30. lipnja iduće godine urediti cijeli sustav plaća.

"Jučerašnji dogovor je došao na razinu ako do 30. lipnja ne uredimo čitav sustav plaća. Idućih osam mjeseci bit će vrlo intenzivan rad na tome", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan zašto je HDZ popustio zahtjevima sindikata, Aladrović je rekao da se radi o uvjetnom povećanju plaća te da se ne radi o popuštanju.

Divjak: ''Zadovoljna sam, ali sindikati su ti koji dalje moraju pregovarati''

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u četvrtak je, uoči sjednice Vlade, izjavila kako je dogovor između HNS-a i HDZ-a početna pozicija Vlade prema zahtjevima sindikata koja više nije "prazan skup", istaknuvši da nitko, pa ni HNS, ne pregovara s Vladom u ime sindikata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sadašnji dogovor je pozicija Vlade koja više nije prazan skup, nego ima određenu ponudu. Do sada je bilo, što se koeficijenata tiče, bez rokova i bez kompenzacijskog mehanizma. Dodatno je utvrđeno da će se platiti dani u štrajku, a sindikati su ti koji dalje moraju pregovarati", izjavila je Divjak.

Koalicijski partneri HNS i HDZ dogovorili su jučer da će učiteljima rasti osnovica plaće u obliku 2+2+2 te da Vlada najkasnije do 30. lipnja mora urediti Uredbu o koeficijentima . Također, dogovoreno je da će dani u štrajku učiteljima i nastavnicima biti plaćeni, te da će koeficijenti, ukoliko do 30. lipnja Vlada ne donese uredbu, prosvjetarima automatski rasti za 2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Divjak je istaknula je da se otvorio prostor za dijalog, kazavši kako se ovim dogovorom pokazalo da ima prostora za raspravu oko koeficijenata.

O opasci školskih sindikata da nisu ovlastili HNS da s Vladom pregovara u njihovo ime, Divjak je izjavila da nitko ne pregovara u njihovo ime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su ti koji će pregovarati s Vladom o poziciji u uredbi i načinu ostvarivanja prava. Ne pregovara nitko u ime sindikata", kazala je.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo jer se otvorio prostor za dijalog, no kazala je da će biti u potpunosti zadovoljna kada učitelji budu zadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dva posto naravno nije šest, ali je Uredba o koeficijentima ta koja mora prepoznati zahtjev za povećanje od 6 posto za prosvjetare. Ja i dalje mislim da u izmjeni uredbe to mora biti prepoznato. Po prvi put imamo rok do kojeg se uredba mora izmijeniti. Ako se rok probije, automatski ide dva posto", kazala je Divjak.

Štromar: ''Primanja učitelja u sljedećih godinu dana rastu za 8,24 posto''

HNS-ov potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar izjavio je u četvrtak uoči sjednice Vlade da primanja učitelja u sljedećih godinu dana rastu za 8,24 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Primanja učitelja u sljedećih godinu dana rastu za 8,24 posto. Plaća se obračunava tako da se množi osnovica sa koeficijentom i dodacima i ako ukupna plaća raste za 8,24, onda je to 8,24 posto", poručio je Štromar na novinarsku tvrdnju da se radi o osnovici, a ne koeficijentima.  

Na pitanje je li to poraz HNS-a jer su tražili šest posto a dobili dva, Štromar je ponovio da su tražili šest, a dobili su 8,24 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući to što sindikalci prozivaju HNS i pitaju tko ih je ovlastio da pregovaraju u njihovo ime, Štromar je rekao da ga ne interesiraju sindikalci, kakve god oni plaće imali - male, srednje, velike, netransparentne ili transparentne, zanimaju ga učitelji.

"Učitelji nose ovu reformu, a reforma obrazovanja i obrazovni sustav općenito su jako bitni za budućnost, za potencijal naše države, za potencijal naših učenika. Zapravo još bitniji od učitelja su učenici, to sve radimo za učenike", kaže Štromar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kujundžić: ''Povećanje koeficijenata od dva posto kompromisno i racionalno rješenje''

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak uoči sjednice Vlade kako je povećanje koeficijenata od dva posto koje su jučer dogovorili koalicijski partneri, kompromisno i racionalno rješenje u granicama mogućeg.

"Ovo je je jedno kompromisno i racionalno rješenje gdje razumijemo da je učiteljima i profesorima potrebno povećati plaće u granicama mogućega", rekao je Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za razumjeti je bilo koga jer su potrebe takve da trebaju veće plaće međutim trebamo imati cjelinu, i za bolesne i za zdrave, za ceste i tvornice i za sve drugo. Za sve ima koliko ima i to treba pošteno podijeliti", dodao je.

Osvrćući se na ultimatum HNS-a oko zahtjeva za povećenjam plaća zaposlenima u školstvu rekao je: "Nema tu ultimatuma. To su male igraonice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jučerašnjem sastanku premijera Andreja Plenkovića s šefom HNS-a Ivanom Vrdoljakom dogovoreno je da će, osim rasta osnovice od šest posto u sljedećoj godini (2+2+2), ako cjelokupno rješenje koeficijenata i analiza plaća ne budu gotovi do 30. lipnja, od tog datuma rasti koeficijenti u prosvjeti dva posto.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike