Treći u Europskoj uniji / Alarmantni podaci o odljevu mozgova: brojka iseljenika s diplomom porasla za čak 66 posto

Image
Foto: Ilustracija/Tomislav Miletić/PIXSELL

Brojka radnika koji su hrvatski državljani, imaju fakultet te rade u drugim državama EU-a narasla je s 36.600 na 60.600

29.5.2018.
17:58
Ilustracija/Tomislav Miletić/PIXSELL
VOYO logo


Od 2013. brojka osoba s hrvatskim državljanstvom koja živi u drugim državama Europske unije povećala se za 82.300 odnosno 31 posto. U statistiku su uzete radnosposobne osobe u dobi od 20 do 64 godina. Ukupno ih u Europskoj uniji, ali ne u Hrvatskoj, živi 348.300, donosi Jutarnji list.

U Hrvatskoj bi ta populacija činila čak 14 posto radnosposobnog stanovništva, čime smo na trećem mjestu u Europskoj uniji. Na prvom mjestu je Rumunjska, čini radnici u drugim državama čine čak 19 posto radnosposobnog stanovništva njihove zemlje. Između Rumunjske i Hrvatske je Litva s 15 posto iseljenog stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Eurostatu, 80 posto spomenutih hrvatskih državljana u drugim državama EU-a je zaposleno. Alarmantan je podatak da je brojka visokoobrazovanih Hrvata u drugim zemljama narasla za čak 66 posto. Ta je stopa rasta druga najviša u Europskoj uniji.

Broj onih s hrvatskom putovnicom i završenim fakultetom koji rade u drugim državama EU narastao je u protekle četiri godine sa 36.600 na čak 60.600.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podaci su više nego alarmantni. Sad je potpuno jasno da se suočavamo s kontinuiranim odljevom stručnjaka, ne samo liječnika koji su najčešće u središtu pažnje, i to onih stručnjaka čiji povratak nije realno očekivati", kaže dr. Mirjana Adamović s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo