MANJAK UDOMTELJA / Alarmantni podaci: Ove godine posvojeno je samo 13 djece, za profesionalno udomiteljstvo se od 2019. nitko ne javlja

Udomiteljske obitelji od početka sljedeće godine za najviše troje djece primat će naknadu od najmanje 11.625 kuna

4.10.2021.
21:00
VOYO logo

80-ak djece u Nazorovoj čeka na novi, roditeljski dom. Alarmantan je podatak koliko njih je najveći dječji dom napustilo ove godine, a liste čekanja sve su duže.

"Tijekom ove godine, znači, u prvih 9 mjeseci ove godine udomljeno je tek 15-tak djece što je jako mali broj, a posvojeno je 13", rekla je Jasna Ćurković Kelava, ravnatlejica dječjeg doma Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
kolumna ive anića /

Muke po udomiteljima u Hrvatskoj - priča jedne Maje: Jel znate i vi Maju? Od ritmike i plesa štiti je jedan - Zakon

Image
kolumna ive anića /

Muke po udomiteljima u Hrvatskoj - priča jedne Maje: Jel znate i vi Maju? Od ritmike i plesa štiti je jedan - Zakon

A sve to zbog izrazito malog broja udomiteljskih obitelji u Hrvatskoj - njih 1320. Većinom je riječ o udomiteljima starije životne dobi, a novim paketom mjera, pa i izmjenama Zakona o udomiteljstvu, ministar Josip Aladrović nada se privući veći broj mlađih udomitelja.

"Mi taj trend moramo okrenuti. Ono što smo si postavili kao jedinične ciljeve - to je povećanje od 10% samog broja udomitelja, a još veći postotak povećanja broja udomljene djece. Dakle, iz tog razloga upravo idemo i u fleksibilizaciju uvjeta, i u povećanje opskrbnine i povećanje naknada", rekao je Aladrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A davanja im se nisu mijenjala 14 godina. Udomiteljske obitelji od početka sljedeće godine za najviše troje djece primat će naknadu od najmanje 11 625 kuna. Tradicionalni udomitelji, kojih je najviše - primat će na mjesec po djetetu 1350, odnosno nešto više od 4 tisuće kuna za troje djece. Ovisno o djetetovoj dobi, na to će još dobiti najviše 2850 kuna opskrbnine.

I sami udomitelji nadaju se da će biti više i onih profesionalnih - kojima više neće biti potreban isključivo fakultet, već srednja stručna sprema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon ide od 2019. za profesionalno udomiteljstvo i nije se nitko javio. Za standardno je - njih 44, a za ovo specijalizirano nije nitko. I još jedan podatak koji je jako bitan. U prošloj godini je došlo novih 145 udomitelja, a odustalo je od udomiteljstva 543. Mislim, to je jedan jako porazan podatak", rekla je Katarina Bojšić, predsjednica Saveza udruga udomitelja Hrvatske.

A istospolnim parovima porazno je i to da, u novom prijedlogu zakona, unatoč presudi Ustavnog suda, neće biti navedeni kao mogući udomitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima sve više i više djece u domovima, djece koja su napuštena od strane svojih heteroseksualnih roditelja, imate cijelu ovu skupinu životnih partnera koji žele postati udomitelji ili posvojitelji i zašto im se to ne bi moglo omogućiti? Ono što je glavno djeci je da im se pruži nekakav dom, podrška, potpora, a seksualna orijentacija je stvarno nebitna u tome", kaže Daniel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji.

Prvi gay udomitelji potaknuli su i druge da se prijave, a sve to trebalo bi ubrzati proces udomljavanja djece u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo