otkrilo istraživanje / Alarmantni podatci: Svaki treći tinejdžer u Hrvatskoj smatra da žrtva traži nasilje

Image
Foto: Thinkstock/Arhiva

Više od 15 posto smatra da šamar nije nasilje

26.8.2018.
13:30
Thinkstock/Arhiva
VOYO logo

U sklopu projekta '(Ne)budi mi (ne)prijatelj!' koji pomoću sredstava Europskog socijalnog fonda promovira volonterski program prevencije nasilja među mladima, provedeno je istraživanje na uzorku od 233 učenika srednjih škola.

Rezultati tog istraživanja su u najmanju ruku zabrinjavajući jer, primjerice, svaki deseti tinejdžer smatra da je nasilje privatna stvar partnera, dok svaki treći da žrtva nekad traži nasilje, prenosi Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati tog istraživanja pokazali su da više od 15 posto srednjoškolaca u dobi od 14 do 18 godina ne smatra šamar nasiljem. Isti broj njih ne bi prijavilo nasilje u vezi te da je da je provokativno odjevena žena kriva za silovanje.

Doduše, velika većina tinejdžera ipak shvaća što je nasilno ponašanje. No, šokantno je da čak 4,7 posto njih smatra da spolni odnos bez pristanka nije nasilje. A 8,6 posto ispitanika ne shvaća da je nasilje i prisiljavanje na slanje golišavih fotografije. Također, 18 posto misli da uvrede nisu nasilje, a čak 40 posto ne vidi nasilje u 'šlatanju' na školskim hodnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Struka je pokazala da će oni srednjoškolci koji su nesvjesni toga što se podrazumijeva pod nasilje lakše postati žrtvama nasilja ili se služiti obrascima ponašanja koje ne smatra nasilničkim.

Gotovo 40 posto žrtva vršnjačkog nasilja nije prijavilo nasilje 

U drugom istraživanju napravljenom na temu cyberbullyinga, odnosno nasilja na internetu, sudjelovalo je 755 tinejdžera, a rezultati nisu ništa bolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da otvaranje Facebook profila s tuđim imenom nije nasilje misli 26 posto ispitanika, a isključivanje i izbacivanje iz chat grupa nije nasilje za njih 58.

Njih 15 posto ne smatra nasiljem objavljivanje tuđih videa bez dopuštenja, a 8,9 posto nasiljem ne smatra ni slanje uvredljivih i neprijateljskih poruka putem interneta. Izazivanje i snimanje nasilnih sadržaja i njihova objava na internetu nije nasilje za oko šest posto ispitanih srednjoškolaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilnim se ne smatra ni prisiljavanje vršnjaka na konzumaciju alkohola (30 posto tinejdžera), a čak 56 posto tinejdžera smatra da ogovaranje nije nasilje.

Od 755 ispitanih tinejdžera, pola nikada nije bila žrtvom vršnjačkog nasilje. Žrtva nasilja i u stvarnom svijetu i u virtualnom svijetu bilo je 20 posto srednjoškolaca, a 21 posto žrtve vršnjačkog nasilja u stvarnom svijetu, dok su je oko osam posto doživjelo cyberbulling.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao žrtve nasilja izjasnilo se 345 ispitanih srednjoškolaca. Gotovo 40 posto, točnije 136 nije prijavilo nasilje. Oni koji su prijavili nasilje rekli su to roditeljima, prijateljima ili školi.

Od početka ove godine besplatnu liniju Nacionalnog pozivnog centra Udruge za pomoć žrtvama i svjedocima nasilja 116-006 nazvalo je 7.000 osoba, javlja Novi list. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često ni roditelji ne znaju kako reagirati na nasilje. Kako bi se više educirali o opasnostima na internetu, ali i prednostima, posjetite internetsku stranicu Medijska pismenost.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo