Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
sve više napada na novinare

Alarmantni trend: HND traži istragu 'evidentnog pokušaja ubojstva Saše Lekovića'

'Posebno zabrinjava što je posljednji napad, diverzija na automobilu, imala za cilj nanošenje fizičkih ozljeda gospodinu Lekoviću', kazali su iz Kuće ljudskih prava

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vijesti.hr/ 28.10.2016. u 15:22
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image
'najčešća metoda opstrukcije'

Pokušali ubiti predsjednika HND-a? Leković: 'Prepilili su mi vijke na kotaču automobila'

Image
'najčešća metoda opstrukcije'

Pokušali ubiti predsjednika HND-a? Leković: 'Prepilili su mi vijke na kotaču automobila'

Izvršni odbor (IO) Hrvatskog novinarskog društva (HND) u petak je pozivalo nadležne institucije "na istragu i primjerene reakcije", nakon "evidentnog pokušaja ubojstva" predsjednika HND-a Saše Lekovića.

U priopćenju Izvršnog odbora kojega je potpisala članica tog tijela Elizabeta Gojan podsjeća se da su prepiljena dva vijka na jednom od kotača Lekovićeva automobila, što je uslijedilo "nakon niza pismenih, konstatnih prijetnji njemu i istaknutim članovima HND-a i urednicima hrvatskih medija".

"Jučerašnji je događaj samo kuliminacija verbalnih napada i najgorih uvreda na račun predsjednika HND-a. Kolega Saša Leković od dana preuzimanja mandata predsjednika HND-a konstantno je izložen javnom linču pojedinih portala na kojima je stalno izložen vrijeđanima, prozivkama i prijetnjama, dok u komentarima čitatelji otvoreno pozivaju na njegovo ubojstvo.

IO HND-a još jednom podsjeća da je od prijetnji do fizičkog nasilja, vidi se po jučerašnjem pokušaju izazivanja nesreće, zapravo pokušaju ubojstva Saše Lekovića, malen korak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zato zahtijevamo najhitnije postupanje nadležnih institucija u svim slučajevima prijetnji novinarima. Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora pozivamo da o toj, za društvo krajnje opasnoj pojavi, neizostavno raspravlja odmah", ističe HND.

Traže i da se zbog značaja ove teme saborski zastupnici o njoj očituju odmah.

Upravo se čita

Image
LOŠA ODLUKA

Nikola napustio 'Život na vagi', a trenerica Maja razočarano kaže: 'Iznevjerio me. Nije se ni potrudio'

"Hrvatsko novinarsko društvo duboko je zabrinuto činjenicom da i dalje nije riješen niti jedan slučaj prijetnji novinarima u Hrvatskoj te da se broj uvreda koje uključuju govor mržnje kao i izravne prijetnje novinarima posljednjih dana drastično povećao", stoji u priopćenju.

Alarmantni trend: od 2015. u Hrvatskoj više od 75 napada na novinare

Kuća ljudskihprava Zagreb (KLJP) najoštrije je osudila napad na predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) i novinara Sašu Lekovića, ističući da nije riječ o izoliranom slučaju jer je od prošle godine zabilježeno više od 75 napada na novinare i novinarke u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Posebno zabrinjava što je posljednji napad, diverzija na automobilu, imala za cilj nanošenje fizičkih ozljeda gospodinu Lekoviću. Uzimajući u obzir težinu situacije, KLJP zahtijeva hitnu i bezodložnu reakciju policije i državnog odvjetništva. Svaki napad, a posebno fizički napadi na novinare i novinarke moraju biti hitno i temeljito istraženi, a počinitelji sankcionirani.

Ovo nažalost nije izolirani incident, nego nastavak alarmantnog trenda napada na novinare i novinarke te medije. Tijekom svog redovnog praćenja i bilježenja događaja vezanih za kršenja medijskih prava i sloboda, KLJP je zabilježila ukupno 75 slučajeva fizičkih i verbalnih napada, prijetnji i vanjskih pritisaka u 2015. i 2016. godini", navode u priopćenju.

Ističu da je na ozbiljnost situacije tijekom svog posjeta Hrvatskoj proljetos upozorio i Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks naglasivši kako napadi na novinare i novinarke moraju biti tretirani s posebnom ozbiljnošću te da institucije moraju poslati jasnu i jaku poruku o neprihvatljivosti takvog ponašanja u demokratskom društvu.

"Nažalost, kao što svjedoči i recentni primjer prijetnji upućenih novinaru Goranu Borkoviću i redakciji portala Forum.tm, KLJP upozorava da hrvatske institucije, prije svega policija i državno odvjetništvo, ne pristupaju ovom problemu ozbiljno. Hrvatska je dužna i sukladno članku 10. Europske konvencije o ljudskim pravima poduzeti sve aktivne mjere kako bi stvorila i osigurala poticajno okruženje za slobodu izražavanja. To nužno podrazumijeva i zaštitu novinara i novinarki od napada kao što je to dodatno naglašeno u Preporuci Odbora ministara Vijeća Europe o zaštiti novinarstva i sigurnosti novinara i drugih medijskih radnika", ističu u toj udruzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Vijesti.hr/ 28.10.2016. u 15:22
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
POSEBNO ZA NJEGA

FOTO Plenkoviću suha usta zbog previše pitanja? Ministrima bočice vode, a premijeru - dvije od pola litre

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba