HNB najavljuje / Ambiciozan plan uvođenja eura: 'Do kraja godine započinje probno kovanje. Trebamo zamijeniti više od milijardu kovanica'

13.9.2021.
16:51
VOYO logo

Izvršni potpredsjednika Europske komisije Valdisa Dombrovskisa i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić održali su sastanak na koje su razgovarati o ulasku Hrvatske u europodručje, operativnim pripremama za uvođenje eura kao službene valute RH, hrvatskom gospodarstvu i ostalim temama.

Nakon sastanka dali su izjave za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nakon sjednice nacionalnog vijeća /

Plenković nakon sastanka s potpredsjednikom EK: 'Usvojit ćemo euro na vrijeme. Referenduma neće biti'

Image
nakon sjednice nacionalnog vijeća /

Plenković nakon sastanka s potpredsjednikom EK: 'Usvojit ćemo euro na vrijeme. Referenduma neće biti'

Kako će izgledati prijelaz na euro

Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a, najprije je komentirao Memorandum o razumijevanju.

"Ovaj mjesec ćemo završiti javni natječaj za dizajn koji se bazira na pet motiva koji su izabrani da budu na hrvatskoj strani eura i idući mjesec ćemo Europskoj komisiji i članicama euro zone dostaviti prijedloge toga dizajna. Nakon toga ćemo krenuti, ove godine već, u pokusno kovanje eura sa našom nacionalnom stranom", obajšnjava Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako su krenuli s pripremama zakona o euru koji bi trebali biti gotovi početkom iduće godine. Krenul su i s pripremama tzv. etičkog kodeksa koji će biti dodatna zaštita potrošaća u procesu prelaska na euro u kojem će sudjelovati poduzeća kako bi se adresiralo povećanje cijena kada dođe do zamijene kuna s eurom, ispričao je guverner.

Proces dualnog isticanja cijena bi krenuo odmah nakon što dobijemo zeleno svijetlo za uvođenje eura i koji bi trajao i nakon uvođenja eura, kazao je guverner. "Pripremamo logističku zamjenu svih naših kovanica i novčanica. Na svu sreću imamo i iskustvo prijašnjih zamjena koje smo imali i to će nam pomoći", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatske vlasti su postavile vrlo ambiciozne ciljeve za uvođenje eura do siječnja 2023. godine koje europska komisija podržava. Razgovarali smo o proceduri koja će se provesti i o praktičnim pripremama", izjavio je Valdis Dombrovski.

"Do kraja idućeg mjeseca ćemo poslati dizajn i predložiti Europskoj komisiji i članicama eurozone i kada oni djau svoje mišljenje. Do kraja ove godine, 11. ili 12. mjesec krenuti u pokusni program kovanja novca gdje bi u tom pokusnom mogli iskovati do miliju primjeraka tako je predviđeno i pripremiti se za kovanje ukupne količine koja će biti potrebna", objasnio je guverner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo