potiču dogovor sa slovenijom / Amerika o arbitraži: 'Podržavamo hrvatsko vodstvo u želji da riješi granično pitanje'

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj je pozdravilo izjave hrvatskog vodstva koje je izrazilo želju da se granični spor napokon riješi te pozvalo Hrvatsku i Sloveniju da se dogovore oko 'najboljeg puta'

31.7.2015.
13:14
Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj objavilo je u petak da je granični spor između Hrvatske i Slovenije bilateralno pitanje i pozvalo dvije susjedne države, "članice EU-a i saveznice u NATO-u", da se dogovore oko "najboljeg puta" za njegovo rješavanje.

Image
15 dana za novog arbitra /

Hrvatski sudac u Arbitražnom postupku dao ostavku

Image
15 dana za novog arbitra /

Hrvatski sudac u Arbitražnom postupku dao ostavku

"Na dvjema je državama, objema članicama Europske unije i saveznicama u NATO-u, da razriješe to bilateralno pitanje", odgovorilo je američko veleposlanstvo na upit Hine o skandalu u arbitraži o granici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veleposlanstvo je pozdravilo izjave hrvatskog vodstva koje je izrazilo želju da se granični spor napokon riješi i potiče dvije strane da nastave razgovore kako bi odredile najbolji put kako dalje.

"Pozdravljamo izjave hrvatskog vodstva koje je izrazilo želju da se ovo granično pitanje konačno riješi te bismo potaknuli obje strane da, u svjetlu najnovijih događaja, nastave razgovore kako bi odredile najbolji put kako dalje", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada premijera Zorana Milanovića u četvrtak je pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži iz 2009. zbog toga što je slovenska strana povrijedila taj dokument kojim je dogovoren način određivanja kopnene i morske granice.

Skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenski arbitar Jernej Sekolec i agentica Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvidom u njihovu komunikaciju, koja je objavljena u medijima, utvrdilo se i da su nakon početka rasprave u postupak protupravno unosili dodatne dokumente i informacije.

Vlada je ocijenila da je arbitražni postupak "previše kompromitiran da bi u njemu Hrvatska mogla tražiti rješenje", ali i poručila da tom odlukom "ne prestaje naša želja i obveza da tražimo način na koji ćemo riješiti pitanje granice sa Slovenijom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija objavila je da poštuje odluku Hrvatske o povlačenju iz arbitraže, ali da ne vidi "održivu alternativu arbitražnom procesu o granici sa Slovenijom".

Za nastavak arbitraže je i Ljubljana koja smatra da bi traženje novih puteva značilo povratak staroj praksi nepovjerenja i nesporazuma među državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike