SERIJAL 'STRANAC U HRVATSKOJ' / Amerikanka Sara deset godina živi u Splitu, a pokrenula je i uspješan biznis: 'Ovo je moj dom i tu želim biti zauvijek'

Sara Dyson Teksašku adresu zamijenila je splitskom pa sada pomaže strancima da dođu do vize, dobiju OIB, ali i zna gdje je najbolje pivo i hrana u gradu

2.4.2022.
10:00
VOYO logo

Više od 3,700 stranaca živi u Splitu. Među njima već deset godina i Teksašanka Sara Dyson. Ona je stručnjakinja za hrvatsku birokraciju koju bi i naš MUP mogao uzeti kao savjetnicu. 

"Za mene nema drugog mjesta na svijetu osim Splita. Ne mogu zamisliti život nigdje drugdje. U Splitu možeš biti ono što jesi, ono što želiš biti, koliko god se to ludo činilo izvan Splita. Ja volim Split nazvati 'otokom nepripadajućih igračaka'. To je mjesto za ljude koji ne nalaze dom nigdje drugdje, ali nekako pripadaju ovdje", kazuje Sara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek stanica za odmor postala je njezin trajni dom, a ljubav prema Hrvatskoj pretvorila je u uspješan posao. Na svojoj stranici daje odgovore na sve hrvatske birokratske zavrzlame koje nisu strane samo strancima, već i Hrvatima.

"Kad sam se doselila, ovdje nije bilo nikakvih izvora podataka za govornike engleskog jezika, čak ni u turizmu. Većina stranica turističkih zajednica još je bila na hrvatskom jeziku", priča ova Teksašanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Saru radi tim ljudi, a stranica se čita u 185 zemalja.

"Nije riječ samo o educiranju stranaca kako bi sve bilo što uspješnije, već smo skinuli i teret s Vlade, uglavnom MUP-a. Jer ti stranci ne idu kod njih i ne postavljaju im sva ta pitanja, nego ih postavljaju nama", dodaje ona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piše i o hrvatskoj kulturi i povijesti, a na Instagramu pratitelje uči i hrvatske riječi. Najdraže mjesto joj je Pazar, a obožava i lokalni kafić u kojem kava kakvu voli stiže čim sjedne. Tu smišlja nove projekte s prijateljima, a planira i tražiti hrvatsko državljanstvo. 

"Za Saru smo osmislili zahtjev za primitak u hrvatsko državljanstvo temeljem posebnog interesa upravo iz razloga jer smatramo da to zaslužuje, svojim promoviranjem Hrvatske, ljubavlju prema Hrvatskoj. Ljudi su za Hrvatsku čuli djelom zbog nje u zadnjih nekoliko godina", kazala je Andrea Čota iz Splita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je Saru naučila, kaže, velikodušnosti i strpljenju, i ovdje želi ostati... 

"Zauvijek. Zauvijek i uvijek. Ovo je moj dom i tu želim biti, uvijek", zaključila je ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo