Pojasnili su / Analitičari o Jandrokoviću: 'Pokazuje kakvo nisko mišljenje ima o biračima. Razvod je definitivan'

Image
Foto: Vijesti.hr

Politički analitičari u studiju RTL-a prokomentirali su izjavu predsjednika Sabora, ali i stanje u HDZ-u

5.1.2020.
20:11
Vijesti.hr
VOYO logo

Gosti u studiju RTL-a: Žarko Puhovski, Krešimir Macan i Nino Raspudić prokomentirali su i izjavu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. On je uživo iz Izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović rekao da je HDZ vodio "previše desnu kampanju". 

"Ono što je rekao Jandroković to je važno. Kampanja je bila desnija od sadašnje politike stranke i nije dovela do pobjede. Tj. 'naša manje desna' je dovela do pobjede, a ova desnija ne. Dakle, treba se vratiti natrag prema centru, a desnicu ostavljamo onima koji će biti desnije od nas''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nadi, to nije rekao, a i ne može reći, da Škoro neće biti u stanju organizirati sve te lidere desnice da se ujedine, a da se oni moraju baviti svojim biračkim tijelom koje je sad umjereno desno, a nije više radikalno desno", pojasnio je tu izjavu politički analitičar Žarko Puhovski.

Objasnio je i kako je Kolinda Grabar-Kitarović živjela od toga da je stranka "vuče", dok je Milanović "vukao" SDP. Imali su i drukčije retorike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kampanja Grabar-Kitarović je živjela od toga da je stranka vukla nju, dok je na drugoj strani Milanović vukao svoju stranku. Nije točno što je rekao Hajdaš Dončić da je to pobjeda i Zorana Milanovića. To je pobjeda Zorana Milanovića i puno prije SDP-a. Svojim karakterom i čime već on je ljude pokrenuo, jer je s druge strane bila blijeda replika Grabar-Kitarović od prije 5 godina. I program koji se svodio na pričanje o ratu, o domoljubnim vrijednostima koje više, jednostavno, ljudima ne prolaze.

"Razvod je definitivan"

Predsjednica je više puta rekla da su "na našoj strani svi oni koji su za Domovinski rat". Što znači biti za Domovinski rat? Svi normalni ljudi su protiv rata. Zoran Milanović je svojim pristupom uspio privući ljude koji su širi od SDP-a i tu je dobio te postotke koji su mu trebali. S druge strane on je dao ljudima da vjeruju da više nije tolko neobuzdan kakav je bio prije nekoliko godina i da će ga ta, ipak drugorazredna, funkcija malo pripitomiti", objasnio je Puhovski. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičar Nino Raspudić primijetio je dvije stvari u izjavama Jandrokovića. Prva je ta da se čuo s premijerom Andrejem Plenkovićem te da se već sad distancira od predsjednice, druga je da će situacija između njega, premijera i "desnije strane HDZ-a" vrlo brzo eskalirati. 

"Dvije stvari daju se iščitati. Čuo se s premijerom, a nije se čuo s predsjednicom, što je vrlo zanimljvo. Znajući njegovu političku prošlost, ja ga se sjećam i kao bliskog suradnika IveSanadera, Jadranke Kosor pa Tomislava Karamarka i sad Andreja Plenkovića. On se već distancira od nje. Uvredljiva tvrdnja: 'Evo, probali smo desniju kampanju ovih dana pa nije uspjelo'. Misliš, pet dana ćeš desničariti pa će ti to sve tvoje biračko tijelo zaboraviti? To pokazuje koliko nisko mišljenje imaju o pamćenju i inteligenciji glasača na koje ciljaju", objasnio je Raspudić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tinjajući sukob će vrlo brzo eskalirati između Plenkovića i Jandrokovića te desnije struje u HDZ-u koja je puno trpjela i neće se moći tek tako riješiti Plenkovića, Jandrokovića i drugih. Mislim da je razvod definitivan, to se dalo naslutiti još na europarlamentarnim izborima, vidjelo se u prvom krugu jer Škoro je puno dobio - 25 posto je puno. Zaboravlja se da su s puno desnijom politikom dobili izbore protiv Josipovića, što je bilo puno teže", zaključio je Raspudić

Krešimir Macan zaključio je pak da se HDZ u Slavoniji mora "skockati" što će napraviti jer im "prijeti" i Miroslav Škoro

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ se mora skockati što će u Slavoniji, ako se Škoro organizira, onda ovi lokalni odjednom više neće imati kontrole, morat će razmišljati s kime će formirati vlast. Slijede vrlo brzo parlamentarni i lokalni izbori. Ima dobar kapital, prije svega mora vidjeti tko će ga sve podržati", kazao je Macan.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo