predviđaju nam korak nazad / Analiza Huffington Posta: 'Hrvatska je još jedna članica EU koja je zabrazdila u radikalnu desnicu'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Građani pri glasanju nisu birali ovakvu opciju koja je nastala koalicijom, a čini se kako bi ova članica EU u narednim godinama mogla zakoračiti unazad, piše Huffington Post

29.2.2016.
12:04
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Američki list Huffington Post analizirao je političku situaciju u Hrvatskoj nakon novih izbora, a njegova novinarka Caroline Fourest na kraju je članka jasno zaključila - Hrvatska je još jedna članica EU koja je zabrazdila u radikalnu desnicu. 

Nova hrvatska vlada bliska je Opusu Dei, u njoj ima ministra sklonih revizionizmu i fundamentalizmu. Nakon izbora koji su donijeli izjednačeni rezultat lijeve i desne opcije i dužih postizbornih pregovora, desnica je koalirala s MOST-om. Zgodno ime, ali ta mlada stranačka formacija pokušala se predstaviti kao opcija bliža centru, no, bliska je radikalno vjerskoj opciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O novom ministru kulture često se govori. Dolazi iz glavne desne stranke, ali savršeno utjelovljuje ovu radikalnu koaliciju. Mladi je povjesničar koji je sklon revizionizmu. Za njega je povijest Drugog svjetskog rata hipoteza koju su diktirali pobjednici. Skoniji je poraženima i bio je član neoustaške skupine. 

Novi premijer podržava ministra kulture. Njegov savjetnik za međunarodne odnose je također član Opusa Dei i baš kao i ministar kulture, a vodio je kampanju protiv homoseksualnog braka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najluđa stvar u čitavoj priči je put samog šefa države koji se pojavio niotkuda. Službeno ne pripada niti jednoj stranci, nije bio na izborima. Domaći hrvatski jezik jedva da govori, a ima izraženi kanadski naglask. Dolazi iz kanadske dijaspore, a prethodno je bio vezan uz farmaceutsku industriju.

Stvarni šef te čudne koalicije zapravo je Tomislav Karamarko. Nepopularan i radikalan, podržava ministra kulture, svog štićenika. Slavi što je vlada napokon sastavljena od onih 'koji se znaju prekrižiti'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani pri glasanju nisu birali ovakvu opciju koja je nastala koalicijom, a čini se kako bi ova članica EU u narednim godinama mogla zakoračiti unazad, piše Huffington Post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo