nevjerovatna otkrića / Analiza otpadnih voda pokazala: Potrošnja kokaina u Zagrebu porasla čak triput od 2014.

Otpadne kanalizacijske vode pokazale su da kad su u pitanju droge, Zagrepčani najviše konzumiraju kokain

28.10.2019.
21:22
VOYO logo

Od zagrebačkih domova vodovodom do pročistača stižu otpadne kanalizacijske vode. Uz mulj, u ovom kanalu nalaze se i korisne tvari s pomoću kojih se može dokazati koje sve droge uzimaju Zagrepčani.

Porasla je potrošnja kokaina

Pa tako uz, primjerice, tjelesne tekućine, plivaju i metamfetamini, ecstasy, amfetamini, a najviše - kokain. Pokazuju to i svjetske i europske studije na otpadnim vodama, iz kojih uzorke urina kod nas jednom na godinu analizira Institut "Ruđer Bošković".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U Zagrebu je potrošnja kokaina, a obzirom na broj stanovnika, porasla tri puta. Znači ne govorimo o 10, 20, 30 posto'', komentirao je Željko Petković, ravnatelj Ureda za suzbijanje zloporabe droge.

Nego čak 200 posto! Ili triput. U posljednjih pet godina, porasla je i potrošnja amfetamina, popularno zvanog speed i MDMA, odnosno ecstasyja. Te tablete su puno jače i manje nego prije, no popularnost kokaina proizlazi iz globalnih trendova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeći u regiji, no ispod europskog prosjeka

''Imate rekordnu proizvodnju kokaina u svijetu. Taj se kokain mora negdje plasirati. Ono što je trenutno vidljivo u Europi jest da je ponuda bolja, da kokaina ima sve više, a ono što je zanimljivo, do pada cijene nije došlo. No rapidno je porasla njegova kvaliteta'', objasnio je Petković.

Zbog velike konkurencije, puno je čišći nego prije 5 ili 10 godina, pa je samim time i opasniji. Cijena grama kreće se oko 600 kuna, no Hrvatima to očito nije skupo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mislim da je kokain malo preskup za prosječnog Zagrepčanina, ali dobro, možda i nije. Ne spadam u tu kategoriju pa ne mogu ništa reći'', komentirao je Zagrepčanin Hrvoje Crnjak.

''U Europskoj uniji, u Parlamentu su i na toaletu radili one briseve tako da me to čudi što to netko radi kod nas, ako u Europskom parlamentu ili Komisiji su ljudi našmrkani'', izjavio je Ivan Guberina iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako smo vodeći u regiji, još smo ispod europskog prosjeka po potrošnji sintetskih droga. Kanabis je u ovim vodama teško analizirati jer se lako miješa s drugim česticama. No budući da je 70 posto zaplijenjene droge - marihuana, zasigurno i ona metropolom teče u potocima.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo