PODACI DZS-A / Analiza RTL-a Danas: Pogledajte što je koronakriza napravila hrvatskom uvozu i izvozu!

Objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku otkrivaju kako korona kriza i dalje utječe na robnu razmjenu Hrvatske s inozemstvom

11.3.2021.
20:30
VOYO logo

Koliko korona kriza i dalje utječe na robnu razmjenu Hrvatske s inozemstvom - otkrivaju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Hrvatska je u siječnju ove godine izvezla roba u vrijednosti 8,4 milijarde kuna, a uvezla 12,5 milijardi, čime se vanjskotrgovinski manjak smanjio na oko 4 milijarde kuna. 
Ovi podaci Državnog zavoda za statistiku znače da se u odnosu na prošlogodišnji siječanj, izvoz smanjio za tek 200-njak milijuna kuna. U tom smislu smo, obzirom na korona-krizu među uspješnijim članicama Europske unije. Smanjio se i uvoz za milijardu i 800 milijuna, a uskoro ćemo objasniti i zašto.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popravio se omjer izvoza i uvoza

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Korona kriza je u prošloj godini smanjila ukupni obujam robne razmjene s inozemstvom, ali je u isto vrijeme značajno popravila omjer izvoza i uvoza. Izvezli smo 112 milijardi kuna roba, dakle milijardu manje nego godinu prije, a uvezli 171 milijardu, ili čak 13 milijardi manje, i vanjskotrgovinski deficit sveli na ispod 60 milijardi kuna. 

Uvoz je, između ostaloga, pao zbog generalno manje potražnje.  Imali smo slabiju turističku sezonu – dakle manje turista, dok pad osobne potrošnje znači da su i hrvatska kućanstva zbog krize kupovala odnosno kupuju manje hrane, goriva, automobila, i svega ostalog što inače uvozimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što Hrvatska izvozi?

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

A što to Hrvatska izvozi? Prvenstveno hranu koje smo prošle godine izvezli za više od 9 milijardi kuna što je 300 milijuna više u odnosu na godinu prije. Slijedi električna oprema, pa lijekovi odnosno farmaceutski proizvodi, zatim proizvodi od metala i strojevi i uređaji. Zanimljivo, na ukupni izvozni saldo utjecao je i 4 puta veći izvoz sirove nafte iz Hrvatske, ponajviše prema Mađarskoj. 

Što najviše uvozimo?

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

A evo i što najviše uvozimo. Na prvom mjestu opet je hrana koje smo lani uvezli za više od 16 milijardi kuna, no to je milijardu kuna manje nego godinu prije. Lani smo uvezli i više od 14 i pol milijardi kuna kemikalija, zatim strojeva i uređaja, 12 milijardi kuna lijekova i računala i elektronike za oko 11 milijardi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni vanjskotrgovinski partneri 

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Glavni vanjskotrgovinski partner Hrvatskoj i prošle je godine bila Njemačka u koju smo izvezli 14 milijardi kuna robe. Slijede Italija, Slovenija, BiH i Mađarska – a novost je i da Srbija više nije u top 5 zemalja u koje izvozimo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo