najveći skok / Analizirali smo što se stvarno krije iza rekordnog rasta industrijske proizvodnje

Za loše vijesti uvijek ima vremena, pa ćemo najprije s dobrima: Hrvatska, zemlja u kojoj je sva industrija propala, ima najveći skok industrijske proizvodnje u posljednjih 16 godina

30.1.2017.
22:01
VOYO logo

U prosincu 2016. godine, u odnosu na prosinac 2015., proizvodnja je porasla za rekordnih 15 posto. O kojim se proizvodima radi, i jesu li te vijesti stvarno tako dobre? 

Nakon krizne 2008. godine u potpunosti se orijentiralo na izvoz. Naime u 80 posto ovih kada ne kupaju se Hrvati, već Nijemci, Francuzi, Englezi i drugi...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne raste samo proizvodnja gume i plastike – 2008. je u 2016. nadmašila i proizvodnja lijekova, kemikalija, papira.  

Ravnateljica Ekonomskog instituta priznaje da pomaka u industrijskoj proizvodnji - ali za rast od 15 posto najviše je zaslužna prerada nafte koja je porasla za 150%. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle dobrim dijelom to je nešto što se događa sporadično, ne možemo od toga raditi dugoročni trend, međutim čak i ovaj trend ispod toga je jako lijep", izjavila je Maruška Vizek, ravnateljica ekonomskog instituta.

Mogu li se ponoviti te lijepe brojke  - ministar financija ne želi se zaletavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se razumijemo 14,9 je stvarno visoko i sad da vam ja kažem da se može zadržati to bi bio jedan neozbiljan odgovor s moje strane. Ali stopa rasta od 5 posto na godišnjoj razini to su – vi znate da smo govorili industrijska proizvodnja je važna sastavnica BDP-a", poručuje Zdravko Marić, ministar financija.

Na staze predratne industrijske slave nećemo se vratiti - tek neki industrijski giganti  su se uspjeli vratiti u puno manjem opsegu - Borovo ili Tvornica olovaka Zagreb koja nakon što se već u potpunosti ugasila proizvodnja - prošli je mjesec krenula opet – pa se tako nadaju da će i njihov mali skromni pogon s 20-ak zaposlenih – pridodati nekim novim brojkama o porastu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo